DOE DE TEST!

Jezelf én je diabetes in 2021 op de eerste plaats zetten? Zo lukt het je.

Een nieuw jaar komt traditiegetrouw met een hoop goede voornemens. Misschien ben jij van plan om in 2021 nog beter voor jezelf en je diabetes te zorgen? De tips van diabeteslifestylecoach Charlotte Pots helpen je op weg.

In onze druk-druk-druk maatschappij is zelfzorg geen evidentie. Toch is het ontzettend belangrijk. Die overvolle agenda is namelijk niet zo onschuldig. Het brengt een voortdurende productie van stresshormonen met zich mee, waardoor je lichaam flink onder druk komt te staan. Reden te meer om het dit jaar anders aan te pakken.

Waarom je bij diabetes méér nodig hebt dan stabiele bloedsuikerwaarden.   

Stabiele bloedsuikerwaarden zijn cruciaal voor wie leeft met diabetes. Maar voor een gelukkig leven mét diabetes is meer nodig dan goede waarden. Onze diabeteslifestylecoach, Charlotte Pots, identificeert 8 pijlers die zullen helpen op weg naar een gezond én gelukkig leven, met diabetes.  

Het controleren van de glucosewaarden is voor de meeste diabeten dagelijkse kost. Meten is weten, maar cijfers mogen je niet doen vergeten waar het écht om draait. Wat helpt jou om eindelijk het leven te leiden waarvan je al zo lang droomt? Voor heel wat diabeten voelt hun ziekte als een dagelijkse strijd. Ze zijn hun zelfvertrouwen kwijt, geraken ontmoedigd en verliezen de voeling met zichzelf. Diabetes type 1 genezen kan voorlopig (helaas) nog niet. Toch heb je zelf heel wat touwtjes in handen. Kleine, slimme aanpassingen in je levensstijl geven je weer grip op je aandoening. Beschouw je diabetes als een groeikans en leer zien wat wél kan. Zo sta je zoveel krachtiger in het leven en volgen die stabielere bloedsuikerspiegels vanzelf.  

 Antwoorden op jouw vragen rond diabetes? Lees er alles over in onze rubriek “diabetes”.

Zie je medicatie als een bondgenoot

Hoeveel koolhydraten eet je? Hoe hoog of laag is je glycemie? Wat is je HbA1c? Bij diabetes draait het allemaal rond getallen. Je bloedglucose reageert op je maaltijd, maar ook op je stressniveau of die sportsessie van zonet. Medicatie blijft bij diabetes type 1 een waardevol hulpmiddel. Beschouw insuline niet als ‘de vijand’, maar als een middel om zorg te dragen voor je lichaam. Medicatie is trouwens niet het enige strijdmiddel. Door er zélf voor te zorgen dat je bloedglucose niet te snel stijgt, zal je mogelijks minder insuline moeten gebruiken. Zelfs kleine levensstijlaanpassingen hebben een groot effect, bij eender welk type diabetes, ook bij zwangerschapsdiabetes, prediabetes en diabetes type 2.  Je gezondheid weer op de eerste plaats zetten kan ervoor zorgen dat jij voortaan met minder (of zelfs helemaal geen) medicatie verder kan.  

Voorkom diabetes type 2, dit voedingspatroon helpt je op weg!

Haal de beste voeding uit de natuur 

Hoe gevarieerder je eetpatroon, hoe meer gezondheidsvoordelen je uit je voeding haalt. Wat je eet heeft bovendien een instant effect op je bloedsuikerspiegel. Voedingskeuzes spelen dan ook een grote rol bij diabetesmanagement. Kiezen voor de eetgewoonten die bij je lichaam past, brengt je glycemie én het risico op complicaties omlaag en het kan daarnaast ook een positieve invloed hebben op de medicatiedoses. Hoe je dat doet? Onthoud dat de natuur jouw meest gezonde voedingsleverancier is. Vul je bord vooral met natuurlijke en onbewerkte voeding (groenten, wat fruit, noten, pitten en zaden, gevogelte, eieren en vis). De kwaliteit van de voedingsmiddelen die je eet zijn belangrijk! Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen die gezonde vetten aanbrengen, een belangrijke energiebron in je nieuwe voedingspatroon! Die ommezwaai vraagt extra moeite en discipline, maar je merkt heel snel een positief effect op je bloedsuikerspiegel.  

Zijn trendy suikers een goed alternatief? Ontdek het antwoord!

Beweeg en boost je insulinegevoeligheid 

Dat beweging essentieel is voor onze gezondheid weten we allemaal. En toch beweegt bijna niemand voldoende. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Voor diabeten is regelmatig bewegen zelfs nog belangrijker. Het doet je gevoeligheid voor insuline toenemen, waardoor je mogelijks minder medicatie nodig hebt. Elke dag naar de fitness hollen? Zo ver hoef je niet te gaan. Met een aantal dagelijkse krachtoefeningen en eenvoudige tips die je hartslag verhogen, kom je al een heel eind. 

Leer kansen zien 

Wat wil JIJ veranderen? Pas wanneer je doelen helder zijn, kan je werken aan verandering. Misschien mis je structuur in je dagen en is je lichaam daardoor uit balans? Of voel je je alleen staan en lijkt het alsof niemand je situatie begrijpt? Oude patronen door nieuwe vervangen doe je niet van vandaag op morgen. Stappen zetten lukt vaak beter met een supporter langs de zijlijn. Ga op zoek naar een dia-buddy. Iemand die weet welke impact een chronische ziekte heeft en je zonder woorden begrijpt. Wil je meer? Een professional kan je helpen om de knelpunten in jouw leven bloot te leggen en samen een plan van aanpak uit te dokteren. Als orthomoleculair gezondheidsexpert én ervaringsdeskundige leer ik je met een andere bril naar diabetes kijken zodat je weer de keuzes en kansen in het leven ziet. Want geloof me, die zijn er in overvloed!  

Neem stress niet voor lief

Bij diabetes brengt stress trouwens nog een extra probleem met zich mee. Studies hebben aangetoond dat stress een hormoonschommeling teweegbrengt dat je bloedsuikerspiegel beïnvloedt1. Net als mogelijke neveneffecten van stress trouwens: slecht slapen, maaltijden overslaan, meer alcohol drinken, medicatiegebruik… Kortom, tijd voor actie. Of liever: tijd om op de rem te gaan staan. Durf jezelf op de eerste plaats te zetten. Wie niet voor zichzelf zorgt, kan niet voor anderen zorgen.  Ga op zoek naar wat jou helpt ontspannen. Een boek lezen, wat me-time in de badkamer of een stevige wandeling? Voldoende rustmomenten inplannen helpt je hoofd en lijf in balans te houden.

Een goede nachtrust voor een goede insulinewerking

Wist je dat je stofwisseling volgens een dag-nachtritme werkt? Overdag is je insulinegevoeligheid hoger dan ’s nachts (logisch, want overdag heeft je lichaam meer insuline nodig om voeding te verwerken). Een knap maar niet onfeilbaar systeem. Een verstoorde nachtrust haalt dit natuurlijke ritme namelijk uit evenwicht. Het gevolg? Onstabiele bloedsuikerwaarden2. Zelfs 1 nacht minder goed slapen kan zich laten voelen. Slaaptekort kan ook je eetlust beïnvloeden en je energie en vetinname doen stijgen. Dat kan verklaren waarom slechte slapers vaker met overgewicht kampen3. Een goed evenwicht tussen activiteit en rust is belangrijk om je lichaam draaiende te houden. Neem slaapproblemen altijd ernstig!  

Samen sta je sterk

Diabetes heb je niet alleen. Het beïnvloedt ook het leven van je partner, je kinderen, je familie, vrienden. Hun steun is onmisbaar. Je verdient jouw eigen dreamteam: een kring van supporters om je heen die je steunen en met je meedenken. Een positieve omgeving zorgt voor rust in je hoofd en maakt je gelukkig.  Ook het omgekeerde is waar. Energievretende relaties zuigen je leeg en kunnen zelfs lichamelijke klachten met zich meebrengen. Wees er alert voor. Ook bij je leefomgeving sta je best eens stil. Velen onder ons zijn gevoelig voor stress, drukte en andere vormen van ‘vervuiling’. Hier kan je weliswaar niet altijd iets aan veranderen. Maar door je ervan bewust te worden en op tijd en stond ‘zuivere’ oorden op te zoeken, zorg je voor het nodige tegengewicht. Niets heerlijker dan je longen met frisse boslucht te vullen. Niet waar? 

Diabetes & gezin: ontdek de visuele infografiek!

Hormonen: evenwicht als sleutel

Hormonen houden ons lichaam draaiende. Ze sturen onze organen aan en regelen belangrijke lichaamsprocessen. Bij heel wat ziekten en aandoeningen ligt een hormonaal tekort of onevenwicht aan de basis. Ook bij diabetes. Terwijl er maar liefst vijf hormonen zijn die je bloedsuikerspiegel kunnen verhogen, is er maar eentje sterk genoeg om precies het tegenovergestelde te doen: insuline. Wat jij in je mond stopt, bepaalt hoeveel insuline je lichaam nodig heeft. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, maar ook langdurige stress kan de werking van hormonen onder druk zetten. Voeding speelt een cruciale rol om die hormoonhuishouding weer in evenwicht te brengen. Ook beweging en stressreductie helpen die hormonale balans te herstellen. Een orthomoleculair therapeut kan je helpen om inzicht te krijgen in jouw hormoonhuishouding en met de juiste voedingsgewoonten en – indien nodig – voedingssupplementen het evenwicht herstellen.  

Vier het leven

Leven met diabetes is niet altijd makkelijk. Maar ondanks de beperkingen en aandachtspunten heeft je aandoening ook heel wat kansen te bieden. Natuurlijk is niet elke dag dé beste dag, maar intussen zie ik een gezonde levensstijl als een manier om zorg te dragen voor mijn lichaam. Het voelt niet als ‘nee’ zeggen tegen snelle suikers en een propvolle agenda, maar als ‘ja’ zeggen tegen mezelf. Het helpt me om in mijn kracht te staan mét diabetes en een gelukkig leven te leiden. Droom je ook van een gelukkig leven mét diabetes maar lukt het je niet alleen? Durf dan hulp in te schakelen. Samen kan je meer dan alleen. Ga op zoek naar een coach met wie het klikt en die je helpt om op het juiste pad te blijven.


Referenties
  1. Marcovecchio L.M. et al., Sci Signal. 2012 Oct 23;5(247):pt10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23092890/
  2. Donga E. et al., J Clin Endocrinol Metab. 2010 Jun;95(6):2963-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20371664/
  3. Dashti H.S. et al., Adv Nutr. 2015 Nov 13;6(6):648-59. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26567190/ 

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?