Terug naar lijst

Moeten diabetici opletten voor zoetstoffen?

Heel wat mensen maken zich zorgen over zoetstoffen. Meestal is dat absoluut niet terecht. Zoetstoffen verdienen een plaats in het voedingspatroon van diabetici. Beter nog: ze helpen de patiënt bij de behandeling van de aandoening. Download nu ons e-book!

ebook-diabetes

Deze nieuwe tool van de informatieve website www.zoetstoffen.eu zet 5 opvattingen over zoetstoffen en diabetes op een rijtje. Bovendien bevat het e-book een heleboel praktische adviezen en tips om beter te begrijpen hoe zoetstoffen kunnen helpen om het gewicht en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Bijna een half miljard diabetespatiënten

Hoewel de toename van diabetes in bepaalde landen met een hoog inkomen begint te vertragen, kan het aantal patiënten tegen 2045 oplopen tot 629 miljoen als er de komende jaren niets verandert. Bovendien zijn zo’n 325 miljoen personen glucose-intolerant en hebben ze bijgevolg een verhoogd risico op diabetes. Er moet dus meer dan ooit preventief gewerkt worden! Daarnaast kan men complicaties voorkomen door de ziekte doeltreffend te behandelen, vooral bij een vroege diagnose. Een aanpassing van de levensstijl, met betere voeding en meer lichaamsbeweging, kan helpen om de ziekte beter onder controle te houden. In die context kunnen zoetstoffen een oplossing bieden: lees er alles over in ons e-book.

Meer controle over suikergehalte en gewicht

Laagcalorische zoetstoffen zorgen voor een zoete smaak, maar leiden bij diabetici noch bij gezonde personen tot een stijging van de bloedsuikerspiegel. Bovendien concludeerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in 2011: “De consumptie van voeding/drank die zoetstoffen in plaats van suiker bevat, leidt na consumptie tot een lagere bloedglucosestijging in vergelijking met suikerhoudende voeding/drank.” Laagcalorische zoetstoffen kunnen ook geconsumeerd worden in geval van zwangerschapsdiabetes. Door laagcalorische zoetstoffen te gebruiken in plaats van suiker kan men de totale hoeveelheid koolhydraten van een maaltijd beperken. Wanneer ze in het kader van gewichtsverlies of ‑behoud gebruikt worden ter vervanging van suiker, kunnen laagcalorische zoetstoffen bovendien de totale energie-inname beperken. Zoetstoffen werken diabetes dus niet in de hand en helpen om een gezond gewicht te behouden, een extra voordeel bij de behandeling van de ziekte.

Lees hier onze tips over diabetes en ontdek onze vele heerlijke recepten. Ze zijn verrassend licht en bevatten minder suiker! Heb je twijfels over je zoetstofconsumptie? Doe dan nu de test!

Aanverwante artikels
Edulcorants et perte de poids

Zoetstoffen en gewichtsverlies: belang van het type onderzoek

Over het nut van zoetstoffen bij gewichtsverlies circuleren veel tegengestelde berichten in de media. Dat valt te verklaren doordat er te weinig onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende soorten onderzoek. Dat zei de Amerikaanse diëtiste en diabeteseducator Hope Warshaw tijdens de IFT15 Food Expo in Chicago van 11 tot 14 juli 2015, een internationaal evenement voor professionals op het gebied van voedingswetenschappen.

boissons-light-poids

Light frisdrank helpt bij behoud gewicht

In het april nummer van de American Journal of Clinical Nutrition verschijnen de resultaten van een onderzoek van de Universiteit van North Carolina naar het effect van light frisdranken op het lichaamsgewicht.

light-dranken-ongezonder

Lightdranken ongezonder dan gesuikerde dranken?

Laagcalorische zoetstoffen en de lightdranken waarin ze worden gebruikt, zijn vaak het mikpunt van sensationele krantenkoppen die vraagtekens plaatsen bij hun veiligheid, hoewel die duidelijk is aangetoond. In dit artikel geven we een nieuw voorbeeld waarin, ten onrechte en zonder enig wetenschappelijk bewijs, een oorzakelijk verband wordt gesuggereerd.