DOE DE TEST!

Minder suikers en zoetstoffen in producten: nieuw rapport

Het Franse agentschap voor voedselveiligheid, anses, heeft een rapport gepubliceerd over het gebruik van suikers en zoetstoffen in voedingsmiddelen.

Het verminderen van de suikerinname is een belangrijk doel in de strijd tegen obesitas, diabetes en andere metabole ziekten. De voorkeur voor een zoete smaak is duidelijk alomtegenwoordig en het blijkt vrijwel onmogelijk om alle  toegevoegde suikers te verwijderen. En dat is precies waarom laagcalorische zoetstoffen zijn ontwikkeld: om de zoete smaak te behouden, zonder de nadelen van suiker.

Het belang van de zoete smaak blijkt uit het grote aantal producten dat zoetstoffen (suikers, glucosestroop, enz.) bevat of een ingrediënt dat voor een zoete smaak zorgt (polyolen en laagcalorische zoetstoffen): in zijn rapport (1) heeft anses de ingrediëntenlijsten onderzocht van meer dan 54.000 producten die tussen 2008 en 2020 op de markt zijn gebracht en die zijn opgenomen in de lijst van het Observatoire de l’alimentation – Oqali.

Minder producten met een zoete smaak

Resultaten: driekwart van de producten bevat ten minste één zoetstof of een zoet ingrediënt. Anses merkt echter op dat  het gebruik van zoetstoffen de afgelopen 10 jaar is afgenomen, nl. van suikersiropen en zoetstoffen. Dit geldt vooral voor aspartaam: op 10 jaar tijd is er gemiddeld 4 keer minder aspartaam aanwezig in voedingsproducten (van 1,8% naar 0,4% van de producten). Gezien het feit dat de consumptie van aspartaam 10 jaar geleden al ver onder de ADI lag, suggereert dit dat de veiligheidsmarge nog groter is.

Het is op het gebied van frisdranken dat suiker het meest is gedaald. Het bureau legt uit dat dit deels te wijten is aan een collectieve overeenkomst die is gesloten tussen de belangrijkste fabrikanten in de sector en de overheid om het gemiddelde suikergehalte met 5% te verlagen. In Frankrijk werd er ook een belasting op deze dranken ingevoerd. Sinds 2018 is deze belasting proportioneel aan het gehalte aan toegevoegde suikers.

Anses wijst erop dat er in het onderzoek niet gekeken is naar de gebruikte hoeveelheden suikers.

Referentie : Anses. Bilan de l’utilisation des sucres ajoutés et édulcorants dans les aliments transformés, 19 maart 2024.

Açaï bowl & zelfgemaakte granola

Start je dag goed en boordevol energie: deze super “smoothiebowl” met huisgemaakte granola is rijk aan antioxidanten en bevat een minimum aan toegevoegde suikers… een recept van onze foodblogger Everyday Marta!

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?