DOE DE TEST!

Hoe kan je de aanbevelingen voor suikers volgen?

Laagcalorische zoetstoffen kunnen de inname van toegevoegde suikers verminderen. Maar verschillende media zaaiden daarover onlangs twijfel door negatief te berichten over de conclusies van een nieuwe studie.

aanbevelingen-suikers

Een nieuwe studie concludeerde onlangs dat zoetstoffen geen belangrijke en tastbare voordelen bieden voor gewichtsverlies, nieuws dat in bepaalde media soms verdraaid werd. De publicatie hield immers geen rekening met twee belangrijke, recente studies (Peters et al, 2015;2016), waarin het positieve effect van laagcalorische dranken op zowel gewichtsverlies als gewichtscontrole aangetoond wordt. De ISA (International Sweeteners Association) merkt in een reactie op dat het niet vermelden van deze studies de conclusies negatief beïnvloedt. Gezondheid en Wetenschap, een website die actief op zoek gaat naar fake news in de media, vestigde hier ook de aandacht op en beschouwt de conclusies als te voorbarig. De Calorie Control Council verklaarde dan weer dat er wetenschappelijk bewijs van de hoogste kwaliteit is dat het gebruik van laagcalorische zoetstoffen leidt tot gewichtsverlies, geen gewichtstoename veroorzaakt en geen hongeraanvallen uitlokt.

De meest recente gegevens over het gebruik, de voordelen en de rol van laagcalorische zoetstoffen in onze voeding werden voorgesteld en besproken door 17 experten tijdens de laatste conferentie van de International Sweeteners Association (ISA) in Londen.

Laagcalorische zoetstoffen: stand van zaken

Ter gelegenheid van de conferentie presenteerde professor Adam Drewnowski (University of Washington, Seattle, Verenigde Staten) de jongste onderzoeken, waaruit blijkt dat laagcalorische zoetstoffen geassocieerd zijn met een eetpatroon met grotere voedingswaarde en kunnen bijdragen aan een vermindering van de suikerconsumptie. De meeste aanbevelingen zijn erop gericht om de inname van toegevoegde suikers onder de grens van de 10% te houden van de totale energie-inname, wat overeenkomt met 50 g voor een volwassene die 2000 kcal per dag verbruikt.

Gunstige effecten op gewicht en cardiometabool risico

Dr. John Sievenpiper (Toronto University, Canada) voerde diepgaand onderzoek uit naar laagcalorische zoetstoffen en gewichtscontrole, met inbegrip van sommige gegevens die suggereren dat laagcalorische zoetstoffen de gewichtstoename kunnen bevorderen. Als men rekening houdt met de verschillende potentiële foutenmarges (zoals het feit dat een correlatie tussen twee componenten niet betekent dat er een oorzakelijk verband bestaat) en met de gegevens van gerandomiseerde controleonderzoeken en meta-analyses, zijn de resultaten duidelijk: de vervanging van suikers door laagcalorische zoetstoffen leidt tot gewichtsverlies en verbetert de cardiometabole risicofactoren. Volgens dr. Sievenpiper bevestigen de beschikbare gegevens dat de verwachte voordelen van laagcalorische zoetstoffen vergelijkbaar zijn met die van andere strategieën om de calorie-excessen afkomstig uit suikers te verminderen (zoals het drinken van water in plaats van gesuikerde dranken).

Een hulpmiddel voor diabetici

Diabetici die suiker vervangen door laagcalorische zoetstoffen, kunnen zo blijven genieten van zoet en tegelijkertijd hun bloedsuikerspiegel onder controle houden. Volgens dr. Hugo Laviada-Molina (Marista Universidad in Mérida, Mexico) tonen klinische studies waarin suikers volgens een gestructureerd voedingsplan werden vervangen door laagcalorische zoetstoffen, discrete maar significante voordelen voor verschillende parameters die bij diabetici opgevolgd worden (zoals de bloedsuikerspiegel, de hemoglobinewaarden en het insulinegehalte). De gunstige effecten van laagcalorische zoetstoffen op deze parameters zijn niet rechtstreeks gelinkt aan de zoetstoffen zelf, maar vooral aan het feit dat ze suiker kunnen vervangen, verduidelijkt dr. Laviada-Molina.

Professor Peter Rogers van de Bristol University in het Verenigd Koninkrijk concludeert aan het einde van de gesprekken dat “suikers vervangen door laagcalorische zoetstoffen erg nuttig kan zijn bij de herformulering van voedingsmiddelen en een handige manier kan zijn om verschillende volksgezondheidsproblemen aan te pakken, zoals suikerreductie en obesitas”.

ISA-conferentie 2018, Londen, 6 november 2018.

Lees de samenvattingen van de presentaties van de experten op de website van de ISA: https://www.sweeteners.org/category/16/event/321/the-international-sweeteners-association-isa-conference-2018.

Bronnen
Peters J C. et al. Obesity 2015; 22(6), 1415–1421.
Peters  J C et al. Obesity 2016; 24(2), 297-304.
 

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?