DOE DE TEST!

Suiker is belangrijkste bekommernis van de Britten

Uitzoeken hoeveel suiker er in voedingswaren zit, is voortaan de grootste factor van bezorgdheid bij de consument, vóór de prijs. Dat blijkt uit een studie van het Britse Food Standards Agency (FSA).

suiker-voornaamste-bezorgdheid-britten

Is suiker de grootste publieke vijand geworden? Daar lijkt het in ieder geval wel op, volgens de resultaten van een nieuwe driemaandelijkse survey van de FSA. Het suikergehalte van voedingswaren is, meer dan welke bekommernis ook, een groeiende tot zelfs overheersende ongerustheid. In een rapport van 2010 bleek 39% van de ondervraagde consumenten zich zorgen te maken om zijn suikerconsumptie. Volgens de gegevens van augustus 2018 beroert dit onderwerp inmiddels al meer dan de helft van de ondervraagde personen, namelijk 55%.

Verspilling vóór prijs

In diezelfde tijdspanne daalde daarentegen de bezorgdheid over de prijs van levensmiddelen – historisch steevast een koploper. Tussen 2010 en 2015 scoorde die nog tussen 50 en 60%, dit jaar zakte ze naar 43%. Ze werd zelfs ingehaald door voedselverspilling, een thema dat 51% van de respondenten bezighoudt. Daarna volgen voedselveiligheid in de horeca (45%), voedselveiligheid in winkels en supermarkten (43%) en dierenwelzijn (42%). In de categorie voedselveiligheid zijn voedselhygiëne in restaurants (33%), chemische stoffen in ons leefmilieu (30%), voedingsadditieven (29%) en voedselvergiftiging (28%) de voornaamste bronnen van angst voor de consument.

Nog steeds vertrouwen in de etikettering

Ondanks dat suikervijandige klimaat meldt de FSA dat de Britse consument nog steeds een sterk vertrouwen heeft in de regelgeving op het gebied van etikettering (Bekijk hier het filmpje: Beter etiketten lezen) en lijken de meesten zich niet al te veel zorgen te maken over voedselfraude. De meerderheid, namelijk 75%, gaf aan ervan overtuigd te zijn dat voeding is wat het beweert te zijn en dat de etikettering nauwkeurig gebeurt; 73% vertrouwt op de authenticiteit van ingrediënten, de oorsprong en de kwaliteit van voedingsproducten. Maar ondanks het feit dat de consument zich dus blijkbaar steeds meer zorgen maakt over de hoeveelheid suiker in zijn eten en drinken, lijkt het eetgedrag van de Britse consument vooralsnog niet fundamenteel te veranderen, zo blijkt uit de erg matige resultaten van de ‘suikertaks’ op het consumptieniveau.

Lees hier het originele artikel: Sugar replaces price as consumers’ top food worry.

Lees ook ons artikel Hoe verlaag ik mijn suikerinname met zoetstoffen?