DOE DE TEST!

Suiker vervangen beperkt hypotensie na de maaltijd bij senioren

Is het voor senioren nuttig om suiker te vervangen door laagcalorische zoetstoffen? Uit een nieuwe studie blijkt alvast dat dit het risico op hypotensie na de maaltijd verlaagt.

hypotension-seniors-edulcorants

Er wordt heel wat geschreven over hogebloeddrukproblemen, die op lange termijn gelinkt worden aan een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Er is echter nog een andere, minder bekende risicosituatie die vaker voorkomt bij ouderen: een abnormale daling van de bloeddruk die specifiek na de maaltijd optreedt. Dit fenomeen staat bekend als postprandiale hypotensie (PPH) en wordt tegenwoordig erkend als een veel voorkomend en ernstig klinisch probleem. Van de ouderen die in goede gezondheid verkeren, zou 24 tot 48% namelijk last hebben van PPH en bij patiënten met diabetes type 2 of de ziekte van Parkinson ligt het percentage nog hoger. (1) (2) PPH verhoogt het risico op syncopen en valpartijen en word gelinkt aan een hoger sterftecijfer.

Meer informatie over diabetes type 2

Zoetigheid als verwennerij

Hoewel bij overgewicht en/of diabetes type 2 veel aandacht wordt besteed aan de suikerinname, is dat niet altijd het geval bij senioren, die over het algemeen regelmatig genieten van een gebakje of andere zoetigheid. Gebakjes zijn natuurlijk heerlijk, maar zorgen bij ouderen ook voor een voldoende grote calorie-inname om gewichtsverlies en/of het risico op ondervoeding te beperken. Wat is echter de invloed van de suikerconsumptie op het risico op PPH? Dat onderzocht een groep wetenschappers van de universiteit van Adelaide in Australië. In tegenstelling tot zout, waarvan de effecten op de bloeddruk al uitgebreid gedocumenteerd zijn, is er tot nu toe relatief weinig onderzoek gedaan naar de effecten van suiker en suikeralternatieven.

Lees ook: Waarom zijn we gek op zoet?

Het effect van suikers bij ouderen

De onderzoekers zijn bijgevolg systematisch op zoek gegaan naar relevante studies over de effecten van verschillende suikers, maar ook van zoetstoffen met of zonder calorieën. Uit de resultaten, die gepubliceerd werden in het wetenschappelijk tijdschrift Nutrients, bleek dat de bloeddruk van gezonde, jonge volwassenen over het algemeen niet beïnvloed wordt door suikers. Bij ouderen leidt glucose, en in mindere mate sacharose (of gewone suiker), na de maaltijd echter tot een verlaging van de bloeddruk. Hoewel er minder gegevens beschikbaar zijn over het effect van zoetstoffen met en zonder calorieën, blijkt dat die slechts een minimaal of geen effect hebben op de bloeddruk na de maaltijd. De auteurs besluiten dan ook dat het vervangen van suikers door zoetstoffen, zowel met calorieën (zoals polyolen of tagatose) als zonder calorieën, een eenvoudige, maar doeltreffende  strategie is bij de behandeling van postprandiale hypotensie.

Lees ook: Zalig zoet, heerlijk hartig: onderzoek legt verschillende mechanismes bloot

Referenties:

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?