DOE DE TEST!

Te veel suiker of te weinig? Getuigenis van Charlotte Pots

Het kostte Charlotte 20 jaar én een burn-out om te leren haar diabetes onder controle te houden én energiek door het leven te gaan.

Charlotte Pots

‘Als ik destijds geweten had wat ik vandaag weet, had het me heel wat leed bespaard. Door mijn eetpatroon te veranderen, behoren diepe stijgingen en dalingen van suiker in het bloed voorgoed tot het verleden.’ 

Charlotte Pots kreeg in 1994 de diagnose type 1-diabetes. De endocrinoloog, huisarts en diëtist waren duidelijk: je mag alles blijven eten, maar tel je koolhydraten en pas je insuline aan. Zo gezegd, zo gedaan. « Bij elke hap en slok die ik nam, liep ik te tellen. Stond mijn bloedsuikerspiegel lager dan 70 mg/dl? Dan dronk ik de te lage suiker in het bloed weg met een blikje cola en twee boterhammen. In tegenstelling nam ik, bij een te hoge suikerspiegel in het bloed, een extra insulineshot.’ Simpel toch? Alleen… Zo voelde het niet. ‘Ik ging van te hoge suiker (hyper) naar te lage suiker (hypo) in het bloed en mijn humeur schommelde net zo snel als mijn bloedsuikerspiegel. Ik begreep niet wat ik verkeerd deed. Daarnaast kreeg ik ook te maken met heel veel symptomen, gelinkt aan de schommelende suikerwaarden in het bloed.’ Wanneer er te veel of te weinig suiker in het bloed is, kan dat trouwens ook gevaarlijk zijn, vermijden is de boodschap, maar wat kan je dan eten?  

Van te veel suiker naar te weinig en weer te veel… 

Van hypo, naar hyper, naar hypo. Zo kan je Charlottes eerste 20 jaren met diabetes het best omschrijven. ‘Chocolade, koeken, chips… Tijdens een hypo kon ik alles uit de kast eten. Dat angstige, opgejaagde gevoel – een typisch symptoom van te lage suiker -verdween zo na een tijdje. Maar twee à drie uur na de eetbui volgden gegarandeerd torenhoge bloedsuikers en een verpletterende vermoeidheid. De kilo’s kwamen er langzaam maar zeker bij. Ik liep voortdurend slechtgezind rond, voelde me falen als mama, partner en werknemer… Dit kon toch niet normaal zijn, laat staan gezond voor mijn lichaam?’  

Typische symptomen al je te veel suiker hebt, of hyperglycemie 

Een te hoge bloedsuikerspiegel (> 200 mg/dl) wordt gekarakteriseerd door verschillende symptomen, die persoonsgeboden kunnen zijn. Enkele van de veel voorkomende symptomen bij te veel suiker in het bloed zijn; 

 • Veel plassen 
 • Veel drinken 
 • Droge of plakkerige tong 
 • Lusteloosheid 
 • Vermoeidheid of slaperigheid 
 • Verlies van eetlust, misselijkheid en buikpijn

Snelle suikers in de vuilbak  

Charlotte werd uiteindelijk geveld door een burn-out. Tijdens haar zoektocht naar oplossingen kwam ze terecht bij een arts in de Chinese geneeskunde. ‘Ik leerde hoe Chinezen totaal anders naar diabetes kijken. Mijn lijf was simpelweg te moe om alle suikers te verwerken. De enige manier om van de insulinerollercoaster te stappen was: mijn ongezonde eetgewoontes loslaten. Byebye geraffineerde suikers, hello pure voeding met minder koolhydraten, meer eiwitten en gezonde vetten.’ Intussen kan Charlotte het zich niet meer anders voorstellen. ‘En nee, ik kook écht geen twee potjes. We eten met het gezin samen lekker én gezond.’ De hypo’s en hypers die jarenlang dagelijkse kost waren? Die heeft ze nog zelden. ‘Ik herken ze ook sneller. Als ik ’s ochtends met doemgedachten opsta, dan wéét ik dat mijn suiker te laag staat. Ik duik dan niet meer in de koekenkast, maar hou het bewust bij voeding die mijn lijf voedt. Dat helpt me beter door een hypo heen én voorkomt hypers. Die diepe dalen en pieken en de symptomen die eraan gelinkt zijn die me vroeger compleet onderuithaalden, heb ik niet meer. Dat heb ik écht aan mijn levensstijl te danken. Zolang je op de glucoserollercoaster zit, spring je van te laag suiker naar te hoge suiker. Het kan anders. En als het mij lukt, lukt het jou ook.’ 

Wat zijn de typische symptomen van te laag suiker of hypo? 

Bij een te lage bloedsuikerspiegel (< 60 mg/dl) treden vaak enkele vervelende symptomen op. Deze symptomen kunnen verschillen van persoon tot persoon. De meest voorkomende symptomen bij een te lage bloedsuikerspiegel zijn onder andere:

 • zweten 
 • beven 
 • plotse hevige honger 
 • geeuwen 
 • troebel zicht 
 • hoofdpijn 
 • hartkloppingen 
 • wisselend humeur 
 • bleekheid 
 • concentratiestoornissen 

3 gouden tips van Charlotte 

1/ Neem je hypo ernstig  

Een hypo is altijd een gevolg van te veel insuline. Negeer het dus niet. Kijk ook naar de trendlijn van je glucosemonitor. Bij een vlakke lijn zal je hypo milder zijn. Zie je een loodrechte pijl naar beneden? Dan weet je dat het snel gaat.  

2/ Geen extra suikers maar glucosetabletten 

Bij een hypo of te lage suikerwaarden, heeft je lichaam GLUCOSE nodig, geen fructose, sucrose of langere koolhydraten. Het kost je lichaam tijdens een hypo véél tijd en energie om suikers in glucose om te zetten. In die tijd kan je bloedsuikerspiegel nog meer verlagen. Ikzelf heb altijd Dextro energy op zak.  

3/ Minder koolhydraten eten werkt 

Minder snelwerkende, bloedsuikerpiekende koolhydraten eten gaf Charlotte haar leven terug, met veel minder insuline en hypo’s en véél meer energie. En zij is geen alleenstaand geval.  Zelfs wie geen diabetes heeft, plukt er de vruchten van.  

Als je zin in wat zoets hebt, kies dan voor dessertjes die je bloedsuikers niet zo doet pieken. Voeg zoetstoffen toe als je toch graag wat zoeter wil, maar probeer jezelf niet te bedriegen door overal de extreem zoete smaak op te zoeken.

Smullen van een heerlijk dessert?  Dat kan ook mét diabetes.  

Dat genieten en gezonde voeding hand in hand gaan, bewijst Charlottes lievelingsdessert. Het is niet alleen feestelijk recept, maar het smaakt nog veel beter. Geniet je mee van de flan met braambessen en frisse granité?  

7 tips om het hoofd koel te houden met diabetes

 Een auto-immuunziekte kan overweldigend zijn en je ook emotioneel (en fysiek) uitputten. Hoe help je een diabetes burn-out te voorkomen? Door de cyclus van negativiteit te doorbreken en af en toe zorgeloos te genieten van de kleine dingen. Van een heerlijke maaltijd of een lekkere mocktail zonder toegevoegde suikers… 7 extra tips van patiënte en Diabeteslifestylecoach Charlotte Pots.

Lees meer

Kokosijsjes met braambessen

Een frisse frisco is hét zomerdessert bij uitstek. Op zoek naar een gezond recept met minder suikers dan de klassieke ijsjes uit de supermarkt? Diabeteslifestylecoach Charlotte Pots serveert je haar favoriete zomerijsje.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?