DOE DE TEST!

Nu kunt u het verschil weten tussen suiker en suikers

Het is niet altijd makkelijk om te achterhalen hoeveel suiker we precies eten. Er bestaan namelijk verschillende soorten suikers, meer bepaald sacharose (of tafelsuiker), glucose (de suiker die ons lichaam gebruikt), fructose (in fruit), lactose (melksuiker) en ga zo maar door. Hierdoor is het soms moeilijk om de inname van suikers onder controle te houden. Leer dus hoe ze te herkennen!

sucres-cachés-ou-visibles

Verborgen of  zichtbaar

‘Klassieke’ kristalsuiker wordt bekomen uit het sap van suikerbieten en kan ook worden vervaardigd op basis van suikerriet. Dit is de zichtbare suiker, in korrels, poeder of klontjes, die je zelf aan tafel of tijdens het koken toevoegt aan yoghurt, taart, drankjes (thee, koffie…) enz. Je hebt dus een duidelijk beeld van de hoeveelheid suiker of suikers die je inneemt.

Natuurlijk of toegevoegd

Suikers zijn ook van nature aanwezig in bepaalde producten. Dat is het geval voor lactose in melk of glucose, fructose en sacharose in fruit, honing enz. Daarnaast zitten in veel gewone producten ook toegevoegde suikers, zoals taart, zuiveldesserts, chocoladerepen, suikerwaren, gebak, chocolade, ijs, frisdrank en veel sausjes (ketchup, barbecuesaus enz.). Deze verborgen suikers zijn moeilijker te ontmaskeren. Op de etiketten van die levensmiddelen staat informatie over het totale suikergehalte en de calorieën per 100 gram en vaak ook per portie.

Alle suikers hebben dezelfde calorische waarde

Hoewel hun zoetkracht kan verschillen, leveren alle suikers dezelfde hoeveelheid energie: 4 kcal per gram. Ons lichaam kan deze energie gebruiken voor fysieke activiteiten of om te groeien, of het kan een energiereserve aanleggen door de suikers op te slaan in de vorm van vet, met een risico op overgewicht op lange of minder lange termijn.

WGO roept op om suikers nog verder te beperken

De Wereldgezondheidsorganisatie publiceert nieuwe aanbevelingen over vrije suikers, die worden gebruikt voor het zoeten van voedingswaren en dranken. In die context zijn laagcalorische zoetstoffen een waardevol hulpmiddel om te genieten van de voordelen die een beperkte consumptie van toegevoegde suikers heeft voor de gezondheid.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?