DOE DE TEST!

Hoeveel calorieën verbranden we?

Dit hangt van het moment af! Amerikaanse onderzoekers hebben een verrassende ontdekking gedaan: het aantal calorieën dat we in rust verbranden, varieert namelijk naargelang het moment van de dag.

calorieen-verbranden-moment-dag

Zo verbranden we in de late namiddag en de vroege avond 10% meer calorieën dan ’s ochtends. Dat betekent echter niet dat we ons vanaf nu mogen laten gaan!

Deze resultaten tonen nogmaals aan dat het circadiaanse ritme (de afwisseling tussen wakker zijn en slapen) een belangrijke rol speelt in de werking van ons metabolisme. Het verklaart ook waarom eten en slapen op onregelmatige tijdstippen (bijvoorbeeld bij wisselende werktijden) gewichtstoename kan stimuleren.

Lees ook: Waarom helpen zoetstoffen bij gewichtscontrole?

Experiment in verschillende tijdzones

Om te bepalen hoezeer het metabolisme doorheen de dag schommelt, analyseerden de onderzoekers zeven personen in een wel heel speciaal laboratorium. De vrijwilligers werden namelijk 3 weken lang afgesloten van de buitenwereld, zonder tijdsaanduiding, raam, telefoon of toegang tot het internet. Op bepaalde momenten werd hun opgedragen om te gaan slapen en op te staan. Om de impact van een verandering van tijdzone te simuleren werd de duur van die periodes regelmatig aangepast. Aangezien de deelnemers elke week het equivalent beleefden van een reis rond de wereld, kon hun interne klok het ritme niet meer volgen en ontwikkelden ze een eigen ritme. Op die manier konden de schommelingen van het metabolisme op elk biologisch uur van de dag gemeten worden.

’s Namiddags en ’s avonds verbranden we meer calorieën

De meetgegevens tonen aan dat het energieverbruik in rust het laagst is tijdens de circadiaanse fase die overeenkomt met het moment waarop onze centrale lichaamstemperatuur het laagst is: laat in de biologische nacht. 12 uur later was het calorieverbruik daarentegen het hoogst: vanaf de biologische namiddag tot de avond.

Kort samengevat: niet alleen wát we eten, maar ook het moment waarop we eten en waarop we rusten, beïnvloedt de hoeveelheid energie die we verbranden of opslaan as vet. Regelmatige gewoonten (maaltijden, rustperiodes) zijn dus erg belangrijk voor de algemene gezondheid. Let echter op: hoewel we in de namiddag en avond meer calorieën verbranden, is dat verbruik niet voldoende om uitspattingen zoals gesuikerde snacks te compenseren!

Dit artikel vind je misschien ook interessant: Zoetstoffen om eetdrang onder controle te houden

Bron: Kirsi-Marja Zitting, Nina Vujovic, Robin K. Yuan, Cheryl M. Isherwood, Jacob E. Medina, Wei Wang, Orfeu M. Buxton, Jonathan S. Williams, Charles A. Czeisler, Jeanne F. Duffy. Human Resting Energy Expenditure Varies with Circadian Phase. Current Biology, 2018; DOI: 10.1016/j.cub.2018.10.005

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?