DOE DE TEST!

Waarom helpen zoetstoffen bij gewichtscontrole?

Belgen die willen vermageren, zullen vaak als eerste reflex hun eetpatroon aanpassen door minder calorieën en minder zoet te gaan eten. Laagcalorische zoetstoffen vormen op dat vlak een interessant alternatief dat in bijgaand literatuuroverzicht van de 5 meest gestelde vragen wordt omschreven.

ebook-gewichtscontrole

1. Zet de zoete smaak aan tot gewichtstoename?

Vaak denken we dat zoete levensmiddelen overgewicht en zwaarlijvigheid in de hand werken. Uit de studies in ons literatuuroverzicht blijkt dat laagcalorische zoetstoffen echter geen invloed hebben op hoeveel je eet. Dankzij laagcalorische zoetstoffen, die een enorme zoetkracht hebben, is het aantal calorieën verwaarloosbaar (als ze al calorieën bevatten). Bovendien blijkt uit diverse studies dat het vervangen van suiker door laagcalorische zoetstoffen geen invloed heeft op het hongergevoel, of dat zelfs licht doet afnemen.

2. Helpen zoetstoffen om af te vallen?

Ja, als je ze goed gebruikt! Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat je op jaarbasis 5 kilo kunt afvallen door dagelijks een glas limonade te vervangen door een lightvariant zonder calorieën. Uit verschillende studies blijkt ook dat het vervangen van gewone suiker door zoetstoffen op vrij lange termijn gepaard gaat met een daling van de hoeveelheid geconsumeerde calorieën (-5 tot -15%). Lees hier het artikel “gezond gewicht

3. Zijn zoetstoffen dikmakers?

Studies bij de mens wijzen zoetstoffen niet met de vinger in de huidige obesitasepidemie, maar toch blijven er heel wat mythes over dit onderwerp de ronde doen. Zoetstoffen behoren wel tot die kleine veranderingen in onze voeding om overgewicht doeltreffend te bestrijden. Alle details vind je terug op pagina 3 van ons e-book.

4. Stimuleren zoetstoffen de zin in zoet?

Uit de studies in ons literatuuroverzicht blijkt dat de inzet van zoetstoffen een strategie is, die kan helpen bij het afbouwen van een zoetverslaving en het aanzienlijk verkleinen van de calorie-inname bij een dwangmatige aandrang tot snoepen. Bekijk hier het artikel!

5. Zijn zoetstoffen uit light- en zerodranken dikmakers?

Diverse media beweerden al meermaals dat light- en zerodranken geen voordeel zouden bieden ten opzichte van gesuikerde dranken. Dat klopt niet! Wetenschappelijk literatuuronderzoek heeft aangetoond dat light- en zerodranken een bescheiden, maar significant effect op het gewicht hebben.

Raadpleeg ons e-book om alles in een oogopslag terug te vinden!

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?