DOE DE TEST!

Meer smaak met kleine hoeveelheden

Intensieve zoetstoffen hebben een hele sterke zoetkracht, vaak minstens 200 keer zoeter dan suiker. Daardoor hoeft er maar heel weinig van gebruikt te worden en leveren ze een verwaarloosbare hoeveelheid calorieën (= energie). Ze worden streng gecontroleerd en kunnen veilig worden gebruikt. Sommige zijn synthetisch, andere natuurlijk. Ontdek deze grote familie !

edulcorants-intenses

Zo intens dat ze geen calorieën bevatten

Om varianten van dranken en desserts zonder suiker en zonder toegevoegde suiker een zoete smaak te geven worden ter vervanging van suiker vaak laagcalorische zoetstoffen gebruikt. Sommige zoetstoffen zijn ook los verkrijgbaar als ‘tabletjes’ of tafelzoetstof. Een aantal intensieve zoetstoffen wordt niet door het lichaam verteerd. Zij verlaten het lichaam onveranderd via de ontlasting en de urine en leveren helemaal geen calorieën.

Waarom worden intensieve zoetstoffen gecombineerd?

Voor een betere smaak worden in voedingsmiddelen en dranken vaak combinaties van zoetstoffen gebruikt. Bovendien versterken bepaalde zoetstoffen elkaars zoetheid, waardoor er nóg minder van nodig is. Voorbeelden van veelgebruikte laagcalorische zoetstoffen zijn acesulfaam, aspartaamcyclamaatsacharine, stevia en sucralose. Maar er zijn er nog meer, elk met hun eigen specifieke eigenschappen. Op het etiket van een product gezoet met zoetstoffen wordt altijd vermeld welke stoffen zijn gebruikt. Sommige zoetstoffen worden rechtstreeks gewonnen uit planten of vruchten (bv. steviolglycosiden voor stevia). Andere worden door de mens samengesteld. Voordat een zoetstof wordt goedgekeurd, moet er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gebeuren naar de veiligheidsaspecten van de stof.

Hoe weet je welke hoeveelheid veilig is?

De ADI of ‘Aanvaardbare Dagelijkse Inname’ is de hoeveelheid die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel van een stof een leven lang dagelijks kan worden geconsumeerd zonder dat er gezondheidsproblemen optreden. De ADI is vastgesteld voor alle laagcalorische zoetstoffen. Zelfs bij veelgebruikers van producten met laagcalorische zoetstoffen ligt de consumptie doorgaans ruim beneden de ADI. Met behulp van de ‘zoetstoffencheck’ op deze website kun je per zoetstof nagaan of je verbruik onder de ADI blijft. Meer weten? Doe de test en lees de toelichting.

Andere zoetstoffen

Sommige zoetstoffen zijn momenteel niet toegelaten in de Europese Unie, maar wel in andere landen. Dat is het geval voor miraculine en een extract van Monkfruit.

De essentie over aspartaam

Hoeveel aspartaam consumeert men in België? Hoeveel mag men er in alle veiligheid van verbruiken? Hoeveel aspartaam neemt een volwassen vrouw of een kind van 10 jaar met een herkenbaar voedingspatroon zoal in per dag? Kijk het na in de nieuwe infografiek over deze zoetstof.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?