DOE DE TEST!

Gevoeligheid voor aspartaam zit tussen de oren!

Het Food Standards Agency publiceert de resultaten van een studie door Britse onderzoekers, waaruit blijkt dat personen die zeggen gevoelig te zijn voor aspartaam, hetzelfde reageren of ze nu aspartaam eten of niet.

gevoeligheid-aspartaam-zit-tussen-oren

Hoewel eerder wetenschappelijk onderzoek geen aanleiding geeft tot ongerustheid over de veiligheid van aspartaam, is melding gemaakt van verschillende individuele gevallen van gevoeligheid voor aspartaam, met onder meer symptomen zoals hoofdpijn en maag-darmstoornissen. Onderzoekers van Hull York Medical School zetten dan ook een studie op om na te gaan in welke mate aspartaam werkelijk een rol speelt bij dergelijke symptomen.

Ze deden hiervoor een beroep op personen die aangaven reacties te vertonen na het eten van aspartaam, en personen die gewoonlijk zonder enig probleem aspartaam consumeren. De deelnemers aan het onderzoek kregen een granenreep met en een zonder aspartaam, zonder dat ze wisten in welke reep de zoetstof zat. Elke deelnemer at op twee verschillende momenten een van de repen.

Resultaat: de deelnemers die aangaven gevoelig te zijn voor aspartaam, vertoonden geen enkel verschil in hun reactie op het eten van de reep met of zonder aspartaam. Het FSA heeft gezegd de resultaten te zullen doorgeven aan de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Referentie

 

De essentie over aspartaam

Hoeveel aspartaam consumeert men in België? Hoeveel mag men er in alle veiligheid van verbruiken? Hoeveel aspartaam neemt een volwassen vrouw of een kind van 10 jaar met een herkenbaar voedingspatroon zoal in per dag? Kijk het na in de nieuwe infografiek over deze zoetstof.

Lees meer

Veiligheid van aspartaam opnieuw bevestigd

In haar zopas gepubliceerde definitieve advies heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geconcludeerd dat aspartaam veilig is voor menselijke consumptie. Dat advies is gebaseerd op een nieuw grootscheeps onderzoek dat alle twijfels over de veiligheid van aspartaam wegneemt. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft ongewijzigd.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?