DOE DE TEST!

Aspartaam wederom veilig bevonden door EFSA

Op dinsdag 8 januari publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) haar wetenschappelijke beoordeling over de veiligheid van de zoetstof aspartaam.

De wetenschappers van EFSA hebben zich gebaseerd op alle beschikbare informatie over aspartaam en de afbraakproducten ervan. Voor het onderzoek werden ook twee publieke oproepen gedaan om informatie te verzamelen.Daar kon bijzonder veel wetenschappelijke informatie uit worden vergaard, waaronder volkomen nieuwe gegevens en studies.

In het adviesontwerp, dat tot 15 februari beschikbaar is voor openbare raadpleging, concludeert EFSA dat aspartaam en de afbraakproducten ervan niet giftig zijn en geen gevaar vormen voor de verbruiker aan de huidige blootstellingsniveaus. De ADI wordt als veilig beschouwd voor de bevolking.

Europa is momenteel bezig met een systematische herevaluatie van alle levensmiddelen additieven die voor 2009 in de E.U. zijn goedgekeurd. Voor aspartaam was dit pas in 2020 gepland, maar door bepaalde gegevens die verwarring en onrust zaaien had de E.U. EFSA gevraagd om een volledige herevaluatie van de veiligheidsrisico’s van deze caloriearme zoetstof.

Het is duidelijk dat dit advies weinig waarde hecht aan de verontrustende geruchten die de ronde doen over aspartaam. In tegendeel, het bevestigt dat deze zoetstof, die sinds de vroege jaren’80 in Europa werd onderzocht en goedgekeurd, veilig is.

Bron

De EAV bevestigt: aspartaam is veilig

Tijdens een conferentie van de Italiaanse Nutrition Foundation, die eerder deze week werd gehouden in Rome, verklaarden zowel de topwetenschapper van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) als een vooraanstaande levensmiddelen expert dat er geen enkele twijfel is over de veiligheid van aspartaam.

Lees meer

De essentie over aspartaam

Hoeveel aspartaam consumeert men in BelgiΓ«? Hoeveel mag men er in alle veiligheid van verbruiken? Hoeveel aspartaam neemt een volwassen vrouw of een kind van 10 jaar met een herkenbaar voedingspatroon zoal in per dag? Kijk het na in de nieuwe infografiek over deze zoetstof.

Lees meer

Veiligheid van aspartaam opnieuw bevestigd

In haar zopas gepubliceerde definitieve advies heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geconcludeerd dat aspartaam veilig is voor menselijke consumptie. Dat advies is gebaseerd op een nieuw grootscheeps onderzoek dat alle twijfels over de veiligheid van aspartaam wegneemt. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft ongewijzigd.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?