DOE DE TEST!

Suikertaks: moeten we suikervrije of light dranken benadelen?

De taks op suikerhoudende dranken is een veelbesproken onderwerp in de actualiteit. Er worden verschillende argumenten naar voren gebracht, maar deze zijn echter onvoldoende wetenschappelijk gestaafd of verouderd. Dit geldt in het bijzonder voor het suikergehalte van light dranken en de veiligheid van aspartaam.

Tax-shift : faut-il pénaliser les boissons light/zéro ?

Wetenschappers zijn het niet eens over de effectiviteit van een belasting op suikerhoudende dranken (suikertaks) om de obesitasepidemie te bestrijden. Ook al is water de eerste aanbevolen drank, een belasting op suiker zal bijvoorbeeld niets veranderen aan ons sedentair gedrag… Maar wat nog meer verbaast, is de overweging van een belasting op light dranken. Hoewel de term ‘light’ legaal mag worden gebruikt voor dranken met een verlaagd suikergehalte van 30%, bevatten de meeste ‘light’ of ‘zero’ dranken in België helemaal geen suiker en dus ook geen calorieën. Dit is tevens eenvoudig te controleren met behulp van de nutritionele informatie op de verpakkingen.

Maar wat zou dan de reden zijn voor een taks op zoete dranken die geen suiker, noch calorieën bevatten? Bepaalde verklaringen suggereren dat kunstmatige zoetstoffen het verlangen naar zoet zouden doen toenemen. Dit is een oud geloof, dat reeds herhaaldelijk weerlegd werd door de wetenschap, met name in een recente beoordeling gepubliceerd door Prof. Bellisle France (Parijs 13 University) in 2015.

In plaats van te beweren dat aspartaam ​​gevaarlijk zou zijn en zo alleen maar verwarring te creëren, is het beter om te vertrouwen op de onderzoeken van de bevoegde instanties, die verantwoordelijk zijn voor de beoordeling van de veiligheid van zoetstoffen en die zich baseren op alle beschikbare wetenschappelijke gegevens. Zo heeft ​​de European Food Safety Authority recent een volledig nieuwe evaluatie doorgevoerd op aspartaam (EFSA 2013) en deze bevestigt dat aspartaam veilig is bevonden voor menselijke consumptie.

Verschillende onderzoeksdata wijzen erop dat het gebruik van zoetstoffen als suikervervanger kan bijdragen tot gewichtsverlies. Dit is in het bijzonder aangetoond in een recente meta-analyse van P.E. Miller en V. Perez.

Deze commotie rond light en aspartaam ​​benadrukt de noodzaak om te kunnen beschikken over objectieve, betrouwbare en gefundeerde informatie, dit is de missie van www.zoetstoffen.eu.

 

De essentie over aspartaam

Hoeveel aspartaam consumeert men in België? Hoeveel mag men er in alle veiligheid van verbruiken? Hoeveel aspartaam neemt een volwassen vrouw of een kind van 10 jaar met een herkenbaar voedingspatroon zoal in per dag? Kijk het na in de nieuwe infografiek over deze zoetstof.

Lees meer

De EAV bevestigt: aspartaam is veilig

Tijdens een conferentie van de Italiaanse Nutrition Foundation, die eerder deze week werd gehouden in Rome, verklaarden zowel de topwetenschapper van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) als een vooraanstaande levensmiddelen expert dat er geen enkele twijfel is over de veiligheid van aspartaam.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?