Een nieuwe studie uitgevoerd door onderzoekers van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia heeft alle wetenschappelijke gegevens op een rijtje gezet over de voorkeur van kinderen voor een zoete smaak. Kinderen worden inderdaad allemaal geboren met een uitgesproken voorkeur voor zoet. Dat zou ervoor zorgen dat ze de lichtzoete moedermelk lekker vinden, en het zou een kalmerend effect hebben. De onderzoekers wijzen erop dat kinderen een intensere zoete smaak verkiezen dan volwassenen, en dat de voorkeur voor zoet afneemt tegen het einde van de adolescentie, een periode die samenvalt met het stilvallen van de lichamelijke groei.
Ook de afkeer voor een bittere smaak zou een functie hebben, namelijk gif op een afstand houden. Kinderen zijn hooggevoelig voor een bittere smaak, en zullen bittere voedingsproducten (met name groenten) of geneesmiddelen al snel aan de kant schuiven. Omgekeerd kunnen zoet en zout de gevoeligheid voor een bittere smaak wel afzwakken. De onderzoekers benadrukken dat deze voorkeuren, die een afspiegeling zijn van onze basisbiologie, nadelig kunnen zijn in het moderne eetpatroon en onder meer kunnen leiden tot een overmatige suikerconsumptie(1).
Smaakeducatie is dan ook belangrijk om gediversifieerd te leren eten. Voor volwassenen die de energetische impact van suiker willen beperken, kunnen laagcalorische zoetstoffen helpen om toch van een zoete smaak te genieten, maar dan met een te verwaarlozen calorie-inname.