Terug naar lijst

Waarom kinderen zoet lekkerder vinden dan bitter

De voorkeur voor zoet en de afkeer van bitter bij kinderen zou een afspiegeling zijn van onze biologische basisbehoeften, aldus een nieuw onderzoek rond dit thema.

waarom-kinderen-zoet-lekkerder-vinden-dan-bitter

Een nieuwe studie uitgevoerd door onderzoekers van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia heeft alle wetenschappelijke gegevens op een rijtje gezet over de voorkeur van kinderen voor een zoete smaak. Kinderen worden inderdaad allemaal geboren met een uitgesproken voorkeur voor zoet. Dat zou ervoor zorgen dat ze de lichtzoete moedermelk lekker vinden, en het zou een kalmerend effect hebben. De onderzoekers wijzen erop dat kinderen een intensere zoete smaak verkiezen dan volwassenen, en dat de voorkeur voor zoet afneemt tegen het einde van de adolescentie, een periode die samenvalt met het stilvallen van de lichamelijke groei.

Ook de afkeer voor een bittere smaak zou een functie hebben, namelijk gif op een afstand houden. Kinderen zijn hooggevoelig voor een bittere smaak, en zullen bittere voedingsproducten (met name groenten) of geneesmiddelen al snel aan de kant schuiven. Omgekeerd kunnen zoet en zout de gevoeligheid voor een bittere smaak wel afzwakken. De onderzoekers benadrukken dat deze voorkeuren, die een afspiegeling zijn van onze basisbiologie, nadelig kunnen zijn in het moderne eetpatroon en onder meer kunnen leiden tot een overmatige suikerconsumptie(1).

Smaakeducatie is dan ook belangrijk om gediversifieerd te leren eten. Voor volwassenen die de energetische impact van suiker willen beperken, kunnen laagcalorische zoetstoffen helpen om toch van een zoete smaak te genieten, maar dan met een te verwaarlozen calorie-inname.

Referentie
Aanverwante artikels
goût sucré-liever-zoet

Waarom hebben we liever zoet?

Volgens Europese experten, die samenzaten op een recent ISA symposium, wordt onze voorkeur voor zoet beïnvloed door verschillende factoren, waarbij we een onderscheid kunnen maken tussen ‘zin in’ en ‘behoefte aan’.

eetlust-de-trek-in-zoet-692x315

Door zoetstoffen ga je niet zoeter eten!

Je hoort weleens dat zoetstoffen de trek in zoet aanwakkeren, en zelfs de eetlust zouden vergroten. Maar klopt dat wel? Een nieuwe wetenschappelijke review werpt meer licht op de zaak.

Acesulfaam: de belangrijkste info in een notendop

Welke hoeveelheid acesulfaam is veilig voor consumptie? Hoeveel acesulfaam consumeren we in België? In welke voedingsmiddelen kan acesulfaam gebruikt worden? Hoe kan ik mijn consumptieniveau beoordelen? Lees het allemaal in de nieuwe infografiek gewijd aan deze zoetstof.