DOE DE TEST!

Zoete smaak zonder calorieën: stand van de wetenschap

Een panel van wetenschappers kwam de resultaten van recent onderzoek voorstellen op een symposium georganiseerd door de International Sweeteners Association (ISA) tijdens de voedingsconferentie Ganepão 2018 in Brazilië.

zoete-smaak-zonder-calorieen

In kader van het thema ‘Zoet zonder calorieën: veiligheid, voordelen en de rol van laagcalorische zoetstoffen bij zwaarlijvigheid en diabetes’ brachten drie experten een stand van zaken over de huidige wetenschappelijke kennis tijdens een voedingsconferentie in het Braziliaanse São Paulo op 13 juni.

Kanker: alle goedgekeurde laagcalorische zoetstoffen zijn veilig!

Op het vlak van veiligheid ging de aandacht vooral naar het onderwerp ‘kanker‘, één van de centrale thema’s tijdens de Ganepão 2018 conferentie. Op basis van de beschikbare gepubliceerde gegevens besloot prof. Carlo La Vecchia (Universiteit van Milaan, Italië) dat er op dit moment overtuigende epidemiologische bewijzen bestaan over de afwezigheid van een verband tussen laagcalorische zoetstoffen en het risico op diverse veelvoorkomende soorten kanker. Die conclusie sluit perfect aan bij de wetenschappelijke opinie van de wereldwijde instanties voor voedselveiligheid, en bij de bestaande studies die aantonen dat goedgekeurde laagcalorische zoetstoffen geen kankerverwekkend effect hebben. Bovendien wijzen recente gegevens[1] erop dat de consumptie van laagcalorische zoetstoffen aanzienlijk lager ligt dan de maximale toegestane hoeveelheid die een veilig gebruik garandeert (ADI).

Welke effecten op de eetlust en energie-inname?

Eetlustspecialist dr. France Bellisle (Université Paris 13, Frankrijk) meldde dat recente systematische literatuuronderzoeken en meta-analyses hebben bevestigd dat het gebruik van laagcalorische zoetstoffen in het kader van een programma voor gewichtsverlies, geassocieerd wordt met een lagere energie- en suikerinname, wat het gewichtsbehoud of -verlies na afloop van een dieet kan vergemakkelijken. Ze nam ook een aantal mythes uit ouder onderzoek onder de loep, die suggereren dat laagcalorische zoetstoffen de aantrekkingskracht van zoet zouden vergroten. Ze verduidelijkte dat klinische tests aangeven dat laagcalorische zoetstoffen de eetlust eerder lijken te stillen dan de trek in gesuikerde producten aan te wakkeren, en dat ze het gemakkelijker maken om te minderen met suiker.

Volksgezondheidsdoelstellingen helpen te realiseren

Dr. Caomhan Logue (Ulster University, Coleraine, Verenigd Koninkrijk) verwees naar een aantal studies die een positieve associatie suggereren tussen de consumptie van laagcalorische zoetstoffen en een toename van het gewicht en diabetes. Die waarnemingen kunnen grotendeels worden toegeschreven aan een omgekeerd oorzakelijk verband (het is bijv. niet omdat diabetici meer zoetstoffen verbruiken, dat zoetstoffen diabetes veroorzaken. Omdat diabetes echter aanzet tot minder suiker eten, zullen diabetici sneller naar laagcalorische zoetstoffen grijpen) of aan de aanwezigheid van verstorende factoren. Laagcalorische zoetstoffen kunnen bijdragen tot een vermindering van de suiker- en calorie-inname zonder effect op de glycemie, en daarbij de voedingsmiddelen aantrekkelijk houden.

Experten zijn het erover eens dat laagcalorische zoetstoffen ­– in het kader van een evenwichtig eetpatroon en een gezonde levensstijl – een positieve bijdrage kunnen leveren om belangrijke volksgezondheidsdoelstellingen te realiseren op het gebied van zwaarlijvigheid en diabetes.

(1) Martyn D, et al. Low-/No-Calorie Sweeteners: A Review of Global Intakes. Nutrients 2018; 10(3): 357

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?