DOE DE TEST!

Zijn zoetstoffen gezonder dan suiker?

De BBC ging op zoek naar een antwoord en maakte een eerste evaluatie op van de voornaamste doelstellingen voor suikerreductie in het VK. De conclusies wijzen uit dat zoetstoffen een interessant alternatief kunnen zijn om de suikertendens om te keren.

zoetstoffen-gezonder-dan-suiker

De overconsumptie van suikers vormt al jaren een echt gezondheidsprobleem in het Verenigd Koninkrijk. De Britse overheid voerde daarom de voorbije jaren een ambitieus en grootschalig plan in om het gebruik van suiker in de voedselketen drastisch te verminderen. Het is de bedoeling om het totale aandeel met 20% te verminderen tegen 2020. Volgens de recente National Diet and Nutrition Survey (NDNS) is de weg naar de vooropgestelde doelen echter nog lang. De consumptie bij de bevolking blijft immers hoog, vooral bij 4- tot 10-jarigen en jongeren.

Kunnen zoetstoffen een deel van de oplossing bieden?

De BBC organiseerde een nationale vragenronde om een antwoord te vinden op deze vraag. In de analyse staat eerst uitgelegd wat zoetstoffen zijn en waarvoor ze gebruikt worden. Daarnaast wordt gekeken naar veiligheid en gezondheid. De British Nutrition Foundation en Diabetes UK geven aan dat we ons op beide vlakken geen zorgen hoeven te maken, onder meer in het licht van de adviezen gepubliceerd door de EFSA en het belang van zoetstoffen voor gewichtscontrole en de bloedsuikerspiegel. De voedingsaanbevelingen voor diabetes van onze Britse buren geven zoetstoffen de plaats die ze verdienen in de voeding. De journalist wijst erop dat er vooralsnog geen bewijs is voor de negatieve effecten van zoetstoffen die soms naar voren worden geschoven. En dat alleen bepaalde bevolkingsgroepen (kinderen tot 3 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven …) de consumptie van zoetstoffen moeten beperken of vermijden, bijvoorbeeld in het geval van fenylketonurie voor aspartaam.

Klik hier voor het volledige originele artikel.

Bron : BBC NEWS, 23 mei 2018, http://www.bbc.com/news/health-44208504

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?