DOE DE TEST!

Diabetes en voeding : juist of fout? 5 mythes uitgeklaard.

Er zijn veel misvattingen rond voeding, vooral voor mensen met diabetes. Hier zijn er 5 uit een werk van de Diëtetische Raad van de “Association du Diabète” (AD) die we bespreken met Emmanuelle Chmielewski, diëtiste bij de CMP Clairs Vallons, voorzitster van de diëtetische raad van de AD en voorzitster van de groep franstalige diëtisten in diabetologie (UPDLF).

diabete-alimentation-diabetes-voeding

Gouda is minder vet dan gekookte ham (witte ham)

FOUT. Veel mensen denken dat kaas minder vet is dan vleeswaren. Daardoor eten ze geen vleeswaren meer en kiezen ze voor kaas in de plaats. In werkelijkheid is gekookte ham een mager gezouten vlees, dat 5% vet bevat. Aan de andere kant is goudse kaas een volvette kaas, die ongeveer 30% vet levert. Het heeft de voorkeur om te kiezen voor vleeswaren met maximaal 10% vet. Kaas, aan de andere kant, kan één van de twee tot drie porties zuivelproducten zijn die dagelijks worden aanbevolen.  

Bananen en druiven zijn verboden voor mensen met diabetes 

FOUT. Er zijn geen verboden vruchten voor de diabetici. Zelfs fruit met meer suikers kan met mate worden gegeten. Waarom? Omdat fruit tot de aanbevolen voedingsmiddelen hoort, hebben ze een gunstig effect op de gezondheid, vooral omdat ze verschillende essentiële voedingsstoffen bevatten. Wees echter voorzichtig om niet elke dag dezelfde vruchten te eten, maar om te variëren. Het is raadzaam om 2 porties fruit per dag te eten (d.w.z. 250 g in totaal), niet in één keer, maar op twee verschillende tijdstippen van de dag. 

Hartige koekjes (aperitief) verhogen het suikergehalte zoals andere koekjes 

JUIST. De zoute smaak doet vermoeden dat hartige aperitiefkoekjes niets te maken hebben met suiker en bloedsuikerspiegel. Maar in werkelijkheid bevatten aperitiefkoekjes koolhydraten in de vorm van zetmeel, dat afkomstig is van meel. Dit zetmeel wordt echter tijdens de spijsvertering snel omgezet in glucose, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Zoet of hartig, koekjes moeten met mate worden gegeten. 

Grijs brood bevat veel minder koolhydraten dan wit brood 

FOUT. Zowel grijs brood als wit brood bevatten complexe koolhydraten in de vorm van zetmeel, in min of meer gelijkwaardige hoeveelheden (50%). Grijs brood bevat meer vezels dan wit brood, wat beter is voor de bloedsuikerspiegel en verzadiging. Als grijs brood meer wordt aanbevolen dan wit brood, is dat niet omdat het minder suiker of koolhydraten bevat, maar omdat het gezonder is. Maar dat betekent niet dat je het in grotere hoeveelheden kunt eten! 

Vruchtensap kan worden vervangen door fruit 

FOUT. Vruchtensappen worden vaak als gezond ervaren en ze vervangen een hele vrucht. Dit is echter heel anders. Een portie vers fruit levert minder suiker, calorieën en meer vezels dan een glas vruchtensap. In een glas vruchtensap van 200 ml krijg je ongeveer twee keer zoveel suiker binnen als met een portie fruit. Bovendien heeft de vloeibare textuur van vruchtensap een snellere en grotere invloed op het verhogen van de bloedsuikerspiegel dan vers fruit. Een ander verschil dat niet over het hoofd mag worden gezien, is dat het kauwen van vast voedsel bijdraagt aan een betere verzadiging dan met een drankje. Opgemerkt moet worden dat vruchtensappen deel uitmaken van het topje van de piramide (voedsel dat af en toe moet worden geconsumeerd) en niet van de groep “groenten & fruit”.  

In samenwerking met Association du diabète

Association du diabète

Diabetes & gezin

Diabetes belangt alle gezinnen aan. Dat is het leidmotief van de Werelddiabetesdag, die de Internationale Diabetesfederatie organiseert op 14 november. Ontdek onze infografiek over het thema "Diabetes & gezin"!

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?