DOE DE TEST!

Diabetes en zoetstoffen: 111 vragen uitgeklaard!

Heb je diabetes of ken je iemand met de ziekte? Dan heb je vast een hele hoop vragen in verband met de voedingsinname en misschien ook specifiek over zoetstoffen. Rond diabetes en zoetstoffen bestaan namelijk heel wat misverstanden. Voor deze Wereld Diabetes Dag beantwoordt de Diabetes Liga jouw vragen op basis van de wetenschap. Sneak peak…

diabetes_111vragen_diabetes_liga

Zoetstoffen geven een zoete toets aan gerechten zonder de nadelen van suiker. Ze beïnvloeden de bloedsuikerspiegel weinig of helemaal niet en leveren minder of helemaal geen calorieën. Maar kunnen ze veilig gebruikt worden? Wat moet je weten over zoetstoffen en diabetes? De Diabetes Infolijn staat reeds 25 jaar klaar om alle vragen rond de ziekte te beantwoorden, veel mensen contacteerden hen al met vragen rond voeding, suiker en zoetstoffen. We zetten er enkele op een rijtje.

Veilig alcohol- en suikervrij toasten

Zoetstoffen worden onderworpen aan een groot aantal studies vooraleer ze op de markt komen. Zo wordt telkens bepaald wat de limiet is voor een veilig inname, zonder nadelige effecten op het lichaam en de gezondheid. Deze maximale limiet is ook veilig voor diabetici en wordt in de praktijk slechts zelden overschreden. Hoeveel zoetstoffen neem jij in? Doe de test.

Waarom zoetstoffen gebruiken? Zoetstoffen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om alcohol- en suikervrij te toasten mét smaak om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Blijven genieten van het leven is essentieel, zelfs bij de diagnose van suikerziekte. Zoek je zoete inspiratie met minder suiker of helemaal suikervrij? Ontdek onze recepten.

Cola Light of Cola Zero, wat bevat het minste suikers? “Beide frisdranken bevatten geen toegevoegde suikers en zijn gezoet met intensieve zoetstoffen. Ze hebben dus geen invloed op de bloedsuikerspiegel en hun calorieaanbreng is verwaarloosbaar. Welke drank je kiest is dus afhankelijk van je eigen voorkeur. Natuurlijk krijgt water de voorkeur maar ter afwisseling kunnen lightfrisdranken met mate gedronken worden…” Infolijn

Is aspartaam giftig of gevaarlijk voor diabetici? “Deze bewering klopt niet. Over deze zoetstof wordt jammer genoeg veel foutieve informatie verspreid. Sinds de jaren ’80 hebben wereldwijd verschillende regelgevende organen de veiligheid van aspartaam onderzocht. De conclusies geven aan dat er geen gevaar is voor de menselijke gezondheid op basis van de huidige consumptie en ADI-waarde van 40 mg/kg lichaamsgewicht wordt nog steeds als veilig beschouwd…” Infolijn

Hoeveel aspartaam neem jij dagelijks in? Doe de test.

Hoeveel zoetstof in poedervorm moet ik gebruiken ter vervanging van suiker? “De dosering van zoetstoffen in recepten is afhankelijk van het type zoetstof alsook je eigen smaak. Op de verpakking van de zoetstof kan je steeds terugvinden hoe je de zoetstof moet doseren (in gram of in volume). Doseer in het begin liever iets te weinig, dan kan je naar wens nog steeds wat zoetstof toevoegen…”. Infolijn

Dit geldt zowel voor personen zonder als met suikerziekte.

111 vragen en antwoorden

Sinds 1996 biedt de infolijn antwoorden op tal van vragen van diabetespatiënten en hun familieleden. Een dagelijks soelaas voor velen, gezien de grote impact van de ziekte op het leven. Om de 25ste verjaardag van de infolijn te vieren, ontwikkelde de Diabetes Liga een uitgave met “111 vragen over diabetes” die gesteld werden doorheen de jaren, alsook hun antwoorden. Het volledige antwoord op de bovenstaande vragen ontdekt u in deze uitgave. Hierin worden alle antwoorden van de Infolijn in hun geheel opgenomen.

Werkt zoetstof overgewicht in de hand? Stevia bevat toch maltodextrine dewelke koolhydraten zijn? Zijn er zoetstoffen die suiker in recepten 1:1 kunnen vervangen? Is agavesiroop geschikt voor diabetespatiënten? Zijn alle producten met zoetstoffen volledig suikervrij? Alle antwoorden ontdek je in de uitgave.

Benieuwd naar de 111 vragen? Bestel hier de uitgave van de Diabetes Liga “111 vragen over diabetes”.

111-vragen-boek-dl

Gratis bereikbaar op 0800/96.333 of infolijn@diabetes.be

Diabetes & gezin

Diabetes belangt alle gezinnen aan. Dat is het leidmotief van de Werelddiabetesdag, die de Internationale Diabetesfederatie organiseert op 14 november. Ontdek onze infografiek over het thema "Diabetes & gezin"!

Lees meer

De essentie over aspartaam

Hoeveel aspartaam consumeert men in België? Hoeveel mag men er in alle veiligheid van verbruiken? Hoeveel aspartaam neemt een volwassen vrouw of een kind van 10 jaar met een herkenbaar voedingspatroon zoal in per dag? Kijk het na in de nieuwe infografiek over deze zoetstof.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?