DOE DE TEST!

Ga voor meer balans met Simply Morane

Mijn naam is Morane. Ik ben al meer dan 5 jaar diëtiste en werk ook dit jaar weer samen met het platform Zoetstoffen.eu. Daar ben ik superblij om! Ik geef jullie graag wat meer informatie over dit onderwerp en ook alvast een paar handige tips voor in de keuken.

simply-morane

Ik ben niet alleen diëtiste maar koester ook een passie voor koken! Dat alles deel ik met mijn volgers op mijn sociale media en mijn Instagram @simply.morane. Je vindt er een beetje van alles, niet alleen gezonde suggesties, maar ook zoete recepten om van te smullen… #yummy.

Dit jaar wil ik twee nieuwe recepten met zoetstoffen delen en jullie ook een paar tips geven om je gewicht onder controle te houden met een evenwichtig en lekker eetpatroon. Maar laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn zoetstoffen eigenlijk?

En waarvoor zijn ze bedoeld? Simpel gezegd kunnen we een zoetstof omschrijven als een stof die een zoete smaak geeft. Dus een suikersmaak. We kunnen ze indelen in twee categorieën: laagcalorische zoetstoffen (intensieve zoetstoffen) en zoetstoffen met calorieën (bulkzoetstoffen). De tabel hieronder vat beide categorieën kort samen: 

Laagcalorische zoetstoffenZoetstoffen met calorieën
Acesulfaam-Kadvantaam, aspartaam, cyclamaatsteviolglycosidenneohesperidine DCneotaam, sacharinesucralosethaumatine Erythritolisomalt, lactitol, maltitol, sorbitol, tagatose, xylitol … 
Min. 200 keer zoeter dan suiker Min. 200 keer zoeter dan suiker 
Max. even zoet als suiker 
Worden gebruikt in zeer kleine hoeveelheden Worden gebruikt in hoeveelheden vergelijkbaar met die van suiker 
Leveren geen of nauwelijks calorieënLeveren meestal ongeveer de helft minder calorieën dan suiker (behalve erythritol = 0 kcal) 

Laagcalorische zoetstoffen hebben een grotere zoetkracht dan suiker (minstens 200 keer sterker) en leveren bijna geen calorieën (aspartaam, steviolglycosiden, sucralose enz.). Je hebt er maar een heel kleine hoeveelheid van nodig om een zoete smaak te krijgen. Zo is een mespuntje aspartaam (0,1 kcal) vergelijkbaar met 1 theelepel suiker (16 kcal). Dankzij laagcalorische zoetstoffen kun je genieten van een zoete smaak, maar zonder de calorie-inname van suiker en zonder het effect van suiker op je bloedsuikerspiegel (glycemie). 

Zoetstoffen met calorieën (bulkzoetstoffen) hebben een zoetkracht van 0,4 tot 1 keer die van suiker (tagatose, maltitol, sorbitol enz.). Ze zijn dus meestal minder zoet dan suiker. Ze worden vooral gebruikt als vervanging voor een grote hoeveelheid suiker en vanwege hun lagere caloriegehalte. Ze worden vaak gecombineerd met laagcalorische zoetstoffen met een hoge zoetkracht, in een mengsel dat kan gebruikt worden in ongeveer dezelfde verhoudingen en met dezelfde zoetkracht als suiker. 

Zoetstoffen zijn bedoeld om zowel suiker als de calorieën uit suiker te vervangen, of om die calorie-inname op zijn minst gedeeltelijk terug te schroeven. Ook kunnen ze nuttig zijn om bij diabetes de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Voor gewichtscontrole kunnen tussendoortjes op basis van zoetstoffen interessant zijn om de dagelijkse calorie-inname te verkleinen.

@simplyMorane

Zoetstoffen en gewichtscontrole 

Wil je afvallen of een gezond gewicht op peil houden? Dan is mijn advies altijd om evenwichtig te eten! Een evenwichtig eetpatroon: 

 • is rijk aan groenten en fruit, volkorengranen en peulvruchten (vezels en vitaminen); 
 •  is beperkt in de hoeveelheid saus, bereidingsvetten, zware nagerechten, chips, te vet broodbeleg, vet vlees… (zout, vetstoffen); 
 • geeft de voorkeur aan een aangepaste hoeveelheid noten en zaden, plantaardige olieën, vette vis (gezonde vetten) (…); 
 • beperkt de hoeveelheid rood vlees door af te wisselen met gevogelte, vis, eieren, peulvruchten en andere plantaardige alternatieven (eiwitten); 
 • levert voldoende water (minstens 1,5 liter per dag voor een optimale hydratatie). 

Bekijk ook de Voedingstak met de 5 pijlers om beter te eten.

Elke dag bewegen, maar hoeveel? 

Het is uiteraard ideaal dat je dit alles combineert met voldoende lichaamsbeweging (daarmee bedoel ik een sportactiviteit of gewoon wandelen en je dagelijkse aantal stappen opvoeren. Zo kan je proberen minstens 10.000 stappen per dag te halen). Ik verbied natuurlijk niets! Evenwichtig eten betekent voor mij ook genieten van eten, zolang je maar goed naar jezelf luistert en niet overdrijft met de hoeveelheden. Een goede manier om jezelf te verwennen en toch op je calorie-inname te letten, is door zoetstoffen te gebruiken in je maaltijden, nagerechten en drankjes. 

Hoe gebruik je zoetstoffen in de praktijk?

 • Vervang in gebak een deel van de suiker door laagcalorische zoetstoffen
 • Vervang de suiker met een mengsel van half suiker / half zoetstof. 
 • Maak dranken zoet met laagcalorische zoetstoffen (een zoetje in warme dranken zoals koffie en thee, smoothies, gearomatiseerd water, mocktails enz.).

Is er gevaar voor je gezondheid?

Elk voedingsmiddel waar je overdreven veel van eet, kan invloed hebben op je gezondheid. Daarom is er voor zoetstoffen, net zoals voor elk additief, een Aanvaardbare Dagelijkse Inname bepaald (ADI). Die ADI is geen toxische drempel, maar wel een limiet voor een veilig gebruik op lange termijn. Het is de hoeveelheid van een stof die je levenslang dagelijks kunt consumeren zonder risico op gezondheidsproblemen. De ADI wordt per zoetstof vastgelegd op basis van een uiterst streng wetenschappelijk protocol! 

Het zal je misschien verbazen, maar we halen die veiligheidsdrempel maar zelden in één dag! Test je eigen gebruik met de Zoetstoffentest en stel jouw standaarddag samen door alle voedingsmiddelen met zoetstoffen toe te voegen die je per dag eet of drinkt. De Zoetstoffentest berekent vervolgens de ADI en geeft aan op welk percentage je zit. 

Een voorbeeld van een dag berekend met de Zoetstoffentest

 • Ochtend: 1 kop chocolademelk + sucralose (Ti’light) + 2 à 3 pannenkoekjes met zoetstoffen (met 1 tl Canderel) + vers fruit 
 • Tussendoortje: 1 stuk fruit + 1 Vitalinea framboos 
 • Lunch: soep + 2 sneetjes volkorenbrood + beleg 
 • Tussendoortje: fruitsalade + 1 koffie met een zoetje 
 • Avondmaal: een volledige warme maaltijd 
 • Nagerecht: een punt bosbessencheesecake met zoetstoffen 

Zoals je ziet, zitten we op een normale dag lang niet aan de 100% van de Aanvaardbare Dagelijkse Inname. 

Op zoek naar lekkere recepten? Ga snel naar de rubriek Recepten op zoetstoffen.eu. Je vindt er ideeën voor het ontbijt, tussendoortjes, nagerechten en dranken met zoetstoffen! 

Ontdek nog meer over Morane en haar recepten op www.simplymorane.com

Rainbow smoothie

Laad je batterijen snel weer op na het sporten met deze ‘Rainbow Smoothie’! Onze foodie en fitfluencer Morane (Simply Morane) deelt haar recept voor een heerlijke smoothie met laagjes, en zonder toegevoegde suikers!

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?