DOE DE TEST!

Alles over zoetstoffen in frisdranken

In Europa zijn 11 laagcalorische zoetstoffen toegestaan in frisdranken. Deze infografiek van de UNESDA (Europese federatie voor frisdrankproducenten) geeft je een overzicht van de meest gebruikte zoetstoffen en de voordelen ervan voor een zoete smaak en een evenwichtige voeding. Bovendien vind je ze hiermee makkelijk terug op de verpakkingen. Een handige gids dus om slim én licht te drinken!

low-calorie-sweeteners

Laagcalorische zoetstoffen worden in Europa al sinds de jaren ’70 volstrekt veilig verwerkt in frisdranken. Inmiddels bestaat er een uitgebreid aanbod van diverse zoetstoffen met elk een eigen smaakprofiel. Ze worden gebruikt in een breed assortiment van dranken, vaak onderling en/of met suiker gecombineerd voor een optimale zoete smaak en een minimale calorie-inname. Bij de dranken gaat het hoofdzakelijk om niet-koolzuurhoudende dranken, frisdranken, ijsthee en gearomatiseerd water. Deze infografiek beschrijft in detail de vier zoetstoffen die het vaakst worden gebruikt, want ze leveren wel een zoete smaak maar geen calorieën: sucralose, aspartaam, acesulfaam-K en zoetstof op basis van stevia.

Beproefde veiligheid

De UNESDA herinnert er ons aan dat zoetstoffen alleen in levensmiddelen mogen worden gebruikt, als duidelijk is aangetoond dat ze geen enkel gevaar vormen. Voor de veiligheid van zoetstoffen gelden hoge eisen. Zo worden ze onderworpen aan een lange en strenge evaluatieprocedure voordat ze worden goedgekeurd. Bovendien moet een voordeel voor de consument kunnen worden aangetoond, anders kan de zoetstof niet worden toegestaan.

In de EU houdt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zich bezig met de wetenschappelijke beoordeling van elke zoetstof. Wereldwijd voeren nog andere instanties voor voedselveiligheid veiligheidsevaluaties uit, vooral de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten en het Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA) van de Wereldgezondheidsorganisatie en de FAO. Zoetstoffen moeten bovendien verplicht vermeld staan op de verpakking via een specifiek E-nummer of de naam van de zoetstof.

Een plaats in een evenwichtige voeding

Frisdranken met laagcalorische zoetstoffen kunnen bijdragen tot het controleren van de calorie-inname in het kader van een gezonde levensstijl. Ze helpen het gebit gezond te houden en –wanneer ze suiker vervangen – zijn ze ook bijzonder geschikt voor diabetici.

Momenteel valt bijna 40% van de omzet van frisdranken in de EU in de categorie van caloriearme of -vrije dranken.

De frisdrankindustrie probeert het aanbod voor de consument voortdurend te verbeteren door alternatieve producten te ontwikkelen met behulp van nieuwe zoetstoffen, die aan de eisen van de consument voldoen en bovendien een uitstekende natuurlijke smaak hebben en nauwelijks calorieën bevatten. De diversiteit van het aanbod helpt ook om de algemene inname van vloeistoffen te verbeteren en beter te drinken volgens je behoeften.

Bekijk de infografiek voor meer informatie.

Bron: www.unesda.eu

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?