DOE DE TEST!

Experts aan het woord over de voordelen van zoetstoffen

Internationale experts zijn onlangs in Brussel samengekomen op uitnodiging van de International Sweeteners Association (ISA) voor een bespreking van de recentste wetenschappelijke ontwikkelingen rond het gebruik van laagcalorische zoetstoffen in voeding en de verschillende levensstijlen van vandaag.

Laagcalorische zoetstoffen zijn welkome bondgenoten in de strijd tegen overgewicht en zwaarlijvigheid. Tegen vooropgestelde ideeën in heeft geen enkele wetenschappelijke studie de voorbije 25 jaar de hypothese weten te bevestigen dat zulke zoetstoffen de eetlust zouden opwekken, en dus zouden leiden tot gewichtstoename. Integendeel, volgens professor Anne Raben van de universiteit van Kopenhagen zou het een gemiste kans zijn om ze niet te integreren in een preventiestrategie om overgewicht en zwaarlijvigheid in Europa tegen te gaan.

Zoete smaak, een persoonlijke ervaring

Professor Hely Tuorila van de universiteit van Helsinki verklaarde waarom we de zoete smaak zo moeilijk kunnen missen, maar ook waarom deze smaakervaring zo persoonlijk is. Niet alleen onze cultuur beïnvloedt onze voorkeur voor een hogere of lagere intensiteit van de zoete smaak, maar ook andere factoren spelen een rol, zoals de lichaamsbouw, het genot dat de smaak in de mond geeft, of zelfs sociale aspecten. De hang naar suiker kan ook genetisch bepaald zijn. Laagcalorische zoetstoffen bieden in dergelijke gevallen dus een interessante oplossing.

Voordelen: zoetstofgebruikers hebben een gezondere levensstijl

Wie gesuikerde voedingsmiddelen en dranken als oorzaak van zwaarlijvigheid beschouwt, gaat volgens professor Adam Drewnowski van de universiteit van Washington voorbij aan het echte probleem, namelijk armoede. Zijn analyses, gebaseerd op bevolkingsstudies per postcode en per wijk, tonen inderdaad een verband aan tussen armoede en zwaarlijvigheid. Diezelfde studies beklemtonen dat de grootste zoetstofgebruikers meestal een hoger inkomen en opleidingsniveau hebben, niet roken, een gezond gewicht en een gezonder en evenwichtiger voedingspatroon hebben, en meer aan lichaamsbeweging doen dan mensen met een laag inkomen.

100 kcal minder per dag voor een stabiel lichaamsgewicht

Volgens professor James Hill van de opleiding geneeskunde aan de universiteit van Colorado ligt de sleutel om je gewicht op lange termijn op peil te houden in kleine veranderingen op een regelmatige basis, die een blijvend effect kunnen hebben. Nationale gezondheidsenquêtes in de Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld aangetoond dat een kleine verandering in de calorie-inname, namelijk 100 kcal minder per dag, al kan volstaan om de gewichtstoename aanzienlijk te beperken. Daarvoor volstaat het equivalent van 15 minuten lichaamsbeweging per dag en een iets lagere calorie-inname. Laagcalorische zoetstoffen bieden in dit geval veel mogelijkheden.

Meer weten? Bekijk de algemene voorstellingsvideo en bezoek de site van de ISA.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?