Terug naar lijst

Laagcalorische zoetstoffen nuttig bij diabetes

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor de ziekte. Onderzoeken suggereren dat laagcalorische zoetstoffen een grote rol zouden kunnen spelen in de preventie en het onder controle houden van de ziekte.

Laagcalorische-zoetstoffen-diabetes

In de afgelopen 30 jaar is de prevalentie van diabetes type 2 bij volwassenen verdubbeld, waardoor vandaag wereldwijd bijna 500 miljoen personen met deze aandoening kampen. Dat blijkt althans uit een recent literatuuroverzicht van wetenschappers uit Houston, gepubliceerd in US Endocrinology.

Kiezen voor een gezonde levensstijl, door gezonder te eten, meer te bewegen en een gezond gewicht te behouden, is een van de belangrijkste doelstellingen bij de preventie en controle van diabetes type 2. De onderzoekers besluiten dat het gebruik van caloriearme zoetstoffen de patiënten kan helpen om hun calorie-inname te beperken en zo een gezond gewicht te bereiken.

Ze wijzen er echter op dat laagcalorische zoetstoffen de eetlust niet remmen en dat hun effecten samenhangen met de manier waarop ze worden geïntegreerd in een gezonde levensstijl. De consumptie van laagcalorische zoetstoffen ter vervanging van suiker maakt een grotere flexibiliteit mogelijk in de uitvoering van het dieet en de overgang naar een gezondere voeding.

Referentie: Johnston CA et al. US Endocrinology 2013 ; 9(1) : 13-5

Aanverwante artikels
Edulcorants et perte de poids

Zoetstoffen en gewichtsverlies: belang van het type onderzoek

Over het nut van zoetstoffen bij gewichtsverlies circuleren veel tegengestelde berichten in de media. Dat valt te verklaren doordat er te weinig onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende soorten onderzoek. Dat zei de Amerikaanse diëtiste en diabeteseducator Hope Warshaw tijdens de IFT15 Food Expo in Chicago van 11 tot 14 juli 2015, een internationaal evenement voor professionals op het gebied van voedingswetenschappen.

experts-voordelen-zoetstoffen

Experts aan het woord over de voordelen van zoetstoffen

Internationale experts zijn onlangs in Brussel samengekomen op uitnodiging van de International Sweeteners Association (ISA) voor een bespreking van de recentste wetenschappelijke ontwikkelingen rond het gebruik van laagcalorische zoetstoffen in voeding en de verschillende levensstijlen van vandaag.