DOE DE TEST!

Laagcalorische zoetstoffen nuttig bij diabetes

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor de ziekte. Onderzoeken suggereren dat laagcalorische zoetstoffen een grote rol zouden kunnen spelen in de preventie en het onder controle houden van de ziekte.

In de afgelopen 30 jaar is de prevalentie van diabetes type 2 bij volwassenen verdubbeld, waardoor vandaag wereldwijd bijna 500 miljoen personen met deze aandoening kampen. Dat blijkt althans uit een recent literatuuroverzicht van wetenschappers uit Houston, gepubliceerd in US Endocrinology.

Kiezen voor een gezonde levensstijl, door gezonder te eten, meer te bewegen en een gezond gewicht te behouden, is een van de belangrijkste doelstellingen bij de preventie en controle van diabetes type 2. De onderzoekers besluiten dat het gebruik van caloriearme zoetstoffen de patiënten kan helpen om hun calorie-inname te beperken en zo een gezond gewicht te bereiken.

Ze wijzen er echter op dat laagcalorische zoetstoffen de eetlust niet remmen en dat hun effecten samenhangen met de manier waarop ze worden geïntegreerd in een gezonde levensstijl. De consumptie van laagcalorische zoetstoffen ter vervanging van suiker maakt een grotere flexibiliteit mogelijk in de uitvoering van het dieet en de overgang naar een gezondere voeding.

Referentie: Johnston CA et al. US Endocrinology 2013 ; 9(1) : 13-5

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?