DOE DE TEST!

Steviolglycosiden toegelaten als zoetstof in de EU

Voedingsmiddelenfabrikanten in de hele EU zullen binnenkort gebruik kunnen maken van een nieuwe zoetstof steviolglycosiden’, die 200 keer zoeter is dan suiker en uit de blaadjes van de plant “Stevia rebaudiana Bertoni” wordt gehaald.

De nieuwe zoetstof krijgt het nummer E960. De verordening nr. 1131/2011 van de Commissie met de toelating en gebruiksvoorwaarden van steviolglycosiden verscheen op zaterdag 12 november in het Publicatieblad van de Europese Unie. Een tweede verordening met de specificaties over de productiemethode en zuiverheidscriteria zal binnenkort gepubliceerd worden.

Steviolglycosiden worden geëxtraheerd uit de blaadjes van de “Stevia rebaudiana Bertoni”, beter bekend als de steviaplant. De nieuwe zoetstof, die het nummer E960 meekreeg, zal twintig dagen na publicatie van de verordening (vanaf 2 december 2011) legaal verkocht kunnen worden. Voor ze op de markt mogen komen, moeten de steviolglycosiden opgezuiverd worden om een 95% zuivere zoetstof te verkrijgen.

Die mag 10 verschillende steviolglycosiden bevatten maar moet voor minstens 75% uit de som van de steviolglycosiden stevioside en/of rebaudioside A bestaan. Afhankelijk van de samenstelling kunnen steviolglycosiden verschillen in zoetkracht en nasmaak.De verordening bevat een aantal gebruiksvoorwaarden.

Steviolglycosiden zijn alleen toegelaten in bepaalde voedselgroepen zoals gearomatiseerde niet-alcoholische dranken (limonade, melk- en sojadrankjes, …), bier, consumptie-ijs, groenten- en fruitbereidingen, confituur, chocolade, snoepgoed, kauwgom, ontbijtgranen, desserten, sauzen, voedingssupplementen en tafelzoetstoffen. Bovendien is de toelating vaak beperkt tot de lightproducten en producten zonder toegevoegde suikers.

Ten slotte zijn er ook maximumgehaltes voor steviolglycosiden in voedingsmiddelen bepaald. De gebruiksvoorwaarden moeten er voor zorgen dat de consument niet meer dan de ADI van steviolglycosiden inneemt. Deze ADI is door de European Food Safety Authority (EFSA), het wetenschappelijk adviesorgaan van de EU, vastgelegd op 4 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Voedingsmiddelen met steviolglycosiden moeten ook aan de geldende regelgeving rond etikettering en reclame voldoen.

De steviaplant zelf en de gedroogde blaadjes ervan zijn nog steeds niet toegelaten als levensmiddel of voedselingrediënt. De evaluatieprocedure in het kader van verordening (EG) Nr. 258/97 betreffende nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten loopt nog steeds omdat de aanvrager nog niet voldoende toxicologische gegevens kon voorleggen die de veiligheid van deze producten aantonen.

Bron

Alles over stevia in een oogopslag

Uit de Stevia rebaudiana plant worden bestanddelen met een intense zoete smaak gewonnen: de steviolglycosiden. Na zuivering worden uit deze steviolglycosiden laagcalorische zoetstoffen verkregen die 200 à 300 keer zoeter zijn dan suiker.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?