DOE DE TEST!

Wat is een ‘lightdrank’?

Het gebruik van de term ‘light’ of synoniemen ervan is in Europa sterk gereglementeerd. Wat betekenen ‘light’, ‘zero’ en ‘zonder suiker’ nu eigenlijk? We leggen het je graag uit.

light-zero-dranken

‘Light’, ‘suikerarm’ en andere synoniemen werden lang te pas en te onpas gebruikt. Er was geen duidelijke Europese wetgeving, maar dat is veranderd in 2006! Volgens de huidige reglementering, die bepaalt wanneer een voedingsclaim mag worden gebruikt, mag een drank ‘light’ genoemd worden als hij voldoet aan welbepaalde voorwaarden:

  • Allereerst moet duidelijk vermeld worden waarin de drank precies light is. Meestal gaat het om suikers, waardoor meteen ook de calorieën dalen.
  • Bovendien moet de drank minstens 30% minder suikers of calorieën bevatten dan het originele product (de niet-lightdrank).

In werkelijkheid is de verlaging echter veel groter dan 30%. De totale hoeveelheid suikers wordt immers vervangen door een of meerdere laagcalorische zoetstoffen. De meeste lightdranken bevatten dus zo goed als geen suikers of calorieën.

Lightdranken op basis van vruchtensap bevatten enkel natuurlijke suikers aanwezig in het fruit. Op het etiket staat meer informatie over de suikers en/of calorieën.

En zerodranken?

Ook de term ‘zero’ betreft suikers: er worden geen suikers toegevoegd aan de drank. In het geval van limonade of vruchtensap kan de zeroversie wel nog wat natuurlijke suikers bevatten die aanwezig zijn in het fruit. Als er geen natuurlijke suikerbronnen zijn, mag een zerodrank volledig suikervrij genoemd worden (geen toegevoegde of natuurlijke suikers). De drank moet dan voldoen aan de voorwaarden verbonden aan de claim ‘suikervrij’, en mag dus niet meer dan 0,5 g suikers per 100 ml bevatten, een tiende van een klontje suiker.

Minder calorieën

De vermindering van het suikergehalte in een lightdrank zal dus bepalen in welke mate de calorieën van de drank dalen. Bij een frisdrank waarvan de originele versie 10% suikers bevat (100 kcal voor een glas van 250 ml), mag de lightversie wettelijk nog 70 kcal per glas van 250 ml bevatten. Als er, zoals vaak het geval is, geen suiker meer aanwezig is (het kan gaan om een light- of zerodrank), zal een glas van 250 ml niet meer dan 1 kcal bevatten. Dat is belangrijk voor wie zijn suikerconsumptie of calorie-inname wil beperken zonder daarom aan smaak of genot in te boeten.

Referentie: Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?