DOE DE TEST!

Minder suiker in de voedselketen

In de voedingsindustrie wordt heel wat suiker gebruikt, maar onder druk van overheden en consumenten gaat het suikergehalte in veel producten omlaag.

moins_sucre_chaine_alimentaire

Te veel suiker is slecht voor onze gezondheid. Ook de consument wordt zich daar steeds meer van bewust. Om die reden evolueert het voedingsaanbod stilaan naar producten met minder toegevoegde suikers.

Minder suikers door aanpassing van recepten

In Duitsland is het suikergehalte in ontbijtgranen met 20% verlaagd en in frisdranken met 15 tot 20%. In Frankrijk zijn de resultaten iets minder spectaculair: de producenten van ontbijtgranen schroefden er het suikergehalte terug met 3,8 tot 15%. In het Verenigd Koninkrijk ging het suikergehalte in matig en sterk gezoete dranken dan weer met 44% omlaag.

In België is Fevia, de Federatie van de Voedingsindustrie, samen met handelsfederatie Comeos in 2012 een traject gestart om meer inzicht te verwerven in onevenwichtige eetpatronen. Dat leidde onder meer tot de herformulering van producten. In vijf jaar tijd werd het suikergehalte verlaagd met:

  • 3,8% in zuivelproducten
  • 5,8% in ontbijtgranen
  • 7% in frisdranken
  • 18% in plantaardige alternatieven voor zuivelproducten

In de frisdrankensector is er een bijkomende vermindering van het gemiddelde suikergehalte met 13% gerealiseerd voor de periode 2017-2020. In 20 jaar is het gemiddelde suikergehalte van frisdranken met 35% gedaald in België.

Meer info over het Convenant Evenwichtige Voeding

Vezels en stevia

Volgens Mintel doet 59% van de consumenten in Duitsland en Frankrijk inspanningen om hun suikerinname te beperken. Die cijfers lopen op tot 65% in Polen en 67% in Spanje.

Die verwachtingen verklaren ook waarom we steeds vaker de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ zien opduiken. Zoetstoffen spelen uiteraard een rol om producten alsnog een zoete smaak te geven, maar dan met minder of helemaal geen toegevoegde suikers. Volgens Mintel zullen bepaalde vezels en de nieuwe generatie zoetstoffen op basis van stevia de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen. De consument lijkt vooral het natuurlijke karakter van stevia te smaken, ook al is dat op geen enkele manier een extra garantie voor veiligheid.

Lees ook: ‘Natuurlijk’ is niet per definitie een garantie voor veiligheid!

Referenties:
FOODnavigator.com. 18_MAY 2021.
FEVIA. Persbericht van 20.08.2018

De EAV bevestigt: aspartaam is veilig

Tijdens een conferentie van de Italiaanse Nutrition Foundation, die eerder deze week werd gehouden in Rome, verklaarden zowel de topwetenschapper van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) als een vooraanstaande levensmiddelen expert dat er geen enkele twijfel is over de veiligheid van aspartaam.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?