DOE DE TEST!

Dalende levensverwachting door ongezonde voeding?

Onze levensverwachting neemt al decennialang gestaag toe, maar nu zien we dat die trend stagneert en zelfs in dalende lijn gaat. Ongezond eten speelt daar alvast voor een stuk een rol in. Een woordje uitleg.

Al geruime tijd stijgt onze levensverwachting elk jaar met een paar maanden. Vandaag horen we echter dat ongezonde eetgewoonten onze levensverwachting zullen afremmen of zelfs doen dalen. Klopt dat? Het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam), dat onder meer onjuiste gezondheidsinformatie in de media opspoort, maakte een stand van zaken op.

Steeds vroeger overgewicht

In het artikel wijst de auteur (Patrick Mullie) erop dat wetenschappers al in 2005 hebben aangetoond dat obesitas in de Verenigde Staten verantwoordelijk is voor een daling van de gemiddelde levensverwachting met 1 jaar. Zwaarlijvige personen leven gemiddeld 5 tot 20 jaar minder lang dan personen met een normaal gewicht.

Aangezien overgewicht en obesitas wereldwijd blijven toenemen, zal vermoedelijk ook de impact ervan op de levensverwachting toenemen. Al helemaal omdat er in de geschiedenis van de mens nog nooit zo veel kinderen en jongeren met overgewicht en/of obesitas zijn geweest. Hoe vroeger obesitas optreedt, hoe eerder ook de eraan gerelateerde gezondheidsproblemen optreden. Zo zal obesitas op adolescente leeftijd (17 jaar) volgens de wetenschappers leiden tot een sterk verhoogd risico op sterfte op volwassen leeftijd:

  • 3 keer meer risico op hartaandoeningen,
  • 7 keer meer risico op nierziekten,
  • 10 keer meer risico op diabetes.

Lees ook : Wat zijn de 10 tips om obesitas te slim af te zijn?

Hoe kunnen we de levensverwachting verbeteren?

Tussen 1980 en 2013 is obesitas wereldwijd toegenomen van 29 naar 37% bij mannen en van 30 naar 38% bij vrouwen. Dat verklaart waarom onze levensverwachting daalt, ondanks de vooruitgang van de geneeskunde.

Hoe kunnen we die negatieve evolutie van de levensverwachting een halt toeroepen? De preventie van overgewicht en obesitas biedt hiervoor een gedeeltelijke oplossing. De auteur pleit ervoor om gezonde voedingsproducten financieel aantrekkelijker te maken en minder gezonde voedingsmiddelen duurder.

Kunnen zoetstoffen een rol spelen?

Ja. Wanneer laagcalorische zoetstoffen suiker vervangen in suikerhoudende voedingsproducten en dranken, kunnen ze helpen om de hoeveelheid ingenomen calorieën te beperken, terwijl de consument kan blijven genieten van een lekkere zoete smaak.

Lees ook: Het nut van laagcalorische zoetstoffen bij gewichtsbeheersing

Referentie : Gezondheid en wetenschap. 02/06/2021.

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?