Terug naar lijst

Lightfrisdrank opnieuw geviseerd

Lightfrisdrank en dementie: is er een verband? Het resultaat van een alarmerende studie ontleed…

Lightfrisdrank-boissons light-edulcorants

Een Amerikaanse studie wees onlangs uit dat lightfrisdranken ‘nog slechter’ zouden zijn dan hun gesuikerde tegenhangers, omdat ze in verband worden gebracht met een verhoogd risico op beroertes en dementie. Ook al gaat het hier louter om een observationele studie, en is er dus geen causaal verband tussen oorzaak en gevolg, toch is de studie volgens bepaalde media alarmerend. Andere media leggen echter uit waarom er geen reden is tot paniek.

De reikwijdte van de studie wordt ook genuanceerd door de International Sweeteners Association (ISA). Er is geen enkel causaal verband tussen het drinken van lightfrisdrank en dementie of het krijgen van beroertes noch werd er een mechanisme vastgesteld dat dit verband zou kunnen aantonen.

Aanverwante artikels
boissons-light-poids-corporel

Lightdranken en lichaamsgewicht

Water is zonder twijfel de drank die in de eerste plaats moet worden aanbevolen, vooral in geval van overgewicht. Ook met lightdranken, die minder of helemaal geen suikers bevat, kan de toevoer van calorieën worden beperkt, en bovendien blijft de zoete smaak behouden.

lightdranken-maken-niet-dikker-692x315

Lightdranken maken je niet dikker!

Op basis van de resultaten van een observatiestudie hebben bepaalde media geschreven dat lightdranken de ontwikkeling van buikvet in de hand werken. Het bericht werd echter ontkracht door CEBAM, het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine.

boissons-light-poids

Light frisdrank helpt bij behoud gewicht

In het april nummer van de American Journal of Clinical Nutrition verschijnen de resultaten van een onderzoek van de Universiteit van North Carolina naar het effect van light frisdranken op het lichaamsgewicht.