DOE DE TEST!

Diabetes type 2: welke zoetstoffen gebruiken?

Bij de diagnose van diabetes type 2 word je overspoeld met informatie rond voeding, beweging en lichaamsgewicht. Maar wat is het advies rond zoetstoffen? We bespraken het met Michaël Sels.

sucres-suikers

Diabetes type 2 is een welvaartziekte waarvan overgewicht een uitlokkende factor is. Het is belangrijk het totale voedingspatroon in acht te nemen en niet enkel de aanbreng van suikers. Suikervrije of –arme voedingsmiddelen zijn niet per definitie gezond, geeft Michaël Sels aan. Neem bijvoorbeeld chocolade of koekjes met zoetstoffen. Ze bevatten nog steeds vetten, die in geval van diabetes type 2 ook voldoende aandacht moeten krijgen. 

Diabetes type 2 en suikers

Diabetespatiënten moeten natuurlijk wel weten hoeveel suikers ze innemen om de bloedsuikerspiegel (of glycemie) niet nadelig te beïnvloeden. Daarnaast is het ook belangrijk dat de hoeveelheid afgestemd is op de eventuele geneesmiddelen, vervolgt Michaël Sels. 

Je moet niet per se suikervrij eten of alle koolhydraten bannen uit je voedingspatroon. Het is het type koolhydraten dat van belang is, geef daarbij de voorkeur aan complexe koolhydraten, zoals bijvoorbeeld (volkoren) brood, (bruine) rijst en andere (ongeraffineerde) granen. Of nog, peulvruchten bevatten koolhydraten maar hebben een voordelig effect op de gezondheid en mogen zeker nog deel uitmaken van het voedingspatroon in geval van diabetes type 2.

Het verschil tussen suiker en suikers? Ontdek het hier! 

Toegevoegde suikers moeten daarentegen zoveel mogelijk beperkt worden, en hier kunnen zoetstoffen een essentiële rol spelen, zegt Michaël Sels. Ze hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel, hebben geen nadelig effect op de tandgezondheid en bevatten weinig tot geen calorieën.  

Zijn trendy suikers een goed alternatief? Lees er meer over. 

Wat kunnen zoetstoffen betekenen? 

Als diabetespatiënt kan je alle zoetstoffen gebruiken op de markt! Je kan kiezen voor voedingsmiddelen met zoetstoffen maar lees daarbij het voedingsetiket. Bekijk daarbij de voedingstabel en de hoeveelheid suikers in het product. Vergeet ook niet na te gaan hoeveel calorieën het bevat en het aantal verzadigde vetten. Kook je zelf met zoetstoffen, kies de zoetstof die bij je recept past! 

Lees ook het interview met Michaël Sels rond de veiligheid van zoetstoffen!

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?