DOE DE TEST!

Houdt de Nutri-Score rekening met voedingsadditieven?

Het vijfkleurenlogo van de Nutri-Score geeft de voedingskwaliteit aan van 100 g van een product. Het houdt echter geen rekening met eventuele additieven, met uitzondering van laagcalorische zoetstoffen in dranken.

nutri-score

Voedingsadditieven of zogenaamde E-nummers hebben geen al te beste reputatie. Veel consumenten associëren ze met een minder goede voedingskwaliteit. Een indruk die totaal niet objectief is en sterk wordt aangewakkerd door verschillende bronnen, zoals de inmiddels zeer populaire app Yuka. Die app kent een algemene score toe aan voedingsproducten wanneer je de streepjescode scant. Yuka baseert zijn score dan wel voor 60% op het ondertussen even bekende logo met vijf kleuren en vijf letters van de Nutri-Score, maar koppelt 30% aan de aanwezigheid van additieven. De Nutri-Score, die vandaag door meerdere Europese landen (waaronder België) wordt aanbevolen, houdt geen rekening met additieven in de voeding (behalve – sinds januari 2024 –  voor laagcalorische zoetstoffen in dranken, met als doel de consumptie van water  als eerste keuze aan te moedigen). Gezien additieven alleen zijn toegestaan ​​in de voeding als ze volkomen veilig zijn, wat wordt nagegaan door de voedselveiligheidsinstanties, is het op wetenschappelijk vlak moeilijk te begrijpen waarom ze een rol zouden spelen in een score.

In een artikel op Gezondheid en Wetenschap (een website van het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine) in de rubriek over gezondheidsinformatie in de media, legt Patrick Mullie uit waarom (1). 

Lees ook: Wat zijn E-nummers? 

Voedingsadditieven zaaien onrust online 

Het lijkt misschien vreemd dat de Nutri-Score geen rekening houdt met additieven (behalve met laagcalorische zoetstoffen in dranken), terwijl die net zoveel onrust zaaien op het internet. Tal van websites beweren dat bepaalde E-nummers kankerverwekkend zijn, schrijft voedingsexpert Mullie. Zo wordt aspartaam (E951) er ten onrechte van beschuldigd zowel hersentumoren, diabetes, multiple sclerose, depressie als chronische vermoeidheid te veroorzaken … Toe maar! En dat terwijl de wetgeving net bijzonder streng is voor additieven. Elk additief moet veilig worden bevonden voordat het wordt toegestaan, en voor elk additief gelden een maximale toegestane hoeveelheid in voedingsproducten en een maximale hoeveelheid die je dagelijks mag consumeren (de ADI), om een veilige consumptie te garanderen. Voor aspartaam in dranken is maximaal 600 mg per liter toegelaten, legt Patrick Mullie uit. Dat betekent dat een volwassen persoon van 70 kg, die in alle veiligheid tot 2800 mg aspartaam per dag mag consumeren, maar moeilijk aan de maximaal toegelaten dosis zal geraken. Aspartaam in voedingsmiddelen wordt dan ook als volledig veilig beschouwd, besluit hij. 

Lees ook: De essentie over aspartaam 

De Nutri-Score wordt samengesteld op basis van elementen die als gezond of ongezond worden beschouwd. Zo is het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten gunstig voor een goede Nutri-Score. Omgekeerd is de concentratie aan calorieën, suikers, verzadigde vetten en zout ongunstig. De Nutri-Score neemt al die positieve en negatieve elementen in aanmerking om de score te berekenen. Maar, gaat Mullie verder, voor de gebruikte hoeveelheden additieven in voedingsproducten werden geen positieve of negatieve effecten vastgesteld op de gezondheid. 

Lees ook: Alles over zoetstoffen in frisdranken 

(1) Mullie P., Waarom houdt de Nutri-Score geen rekening met voedingsadditieven? www.gezondheidenwetenschap.be 

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?