DOE DE TEST!

Naar een gezonde voedingsomgeving in Europa

Om gezond te eten heb je een gezonde leefomgeving nodig! De International Sweeteners Association (ISA) verleende haar steun aan een evenement van EURACTIV, waarop Europese maatregelen werden besproken voor het creëren van een gezonde leefomgeving.

europe_healthy_environment

Het aantal gevallen van obesitas en niet-overdraagbare ziekten neemt nog steeds toe. De druk op de overheid om in actie te komen en een gezonde leefomgeving te bevorderen, neemt dan ook toe. In het kader van de strategie ‘Van boer tot bord’ (Farm to Fork Strategy of F2F) wil ook de Europese Unie die koers varen en nadenken over mogelijke voedings- en volksgezondheidsmaatregelen.

Minder suiker, vet, zout …

Christine Schneider, rapporteur voor het Europees Parlement over de F2F-strategie, benadrukt in die context dat er voor de voedingsindustrie een belangrijke rol is weggelegd om gezond eten mogelijk te maken. Volgens Stineke Oenema (UN Nutrition) is de herformulering van voedingsproducten een essentiële stap om ingrediënten zoals suiker, vet en zout terug te schroeven. Ze verduidelijkt daarbij wel dat één voedingsproduct op zich niet gezond of ongezond is, maar wel het eetpatroon als geheel.

Laagcalorische zoetstoffen kunnen deel uitmaken van die herformulering, om het suikergehalte in levensmiddelen te verminderen en toch een lekkere zoete smaak te behouden. Valentian Nolli van de Duitse groothandelaar METRO voegt eraan toe dat levensmiddelen aan een aantal kenmerken moeten voldoen om door de consument te worden aanvaard, zoals een lekkere smaak.

Video: Obesitas helpen voorkomen met eenvoudige handelingen

Voedingsomgeving, overgewicht en zoetstoffen

Door het suikergehalte in het voedingsaanbod te verlagen, maar tegelijk die o zo lekkere zoete smaak te behouden, kunnen laagcalorische zoetstoffen een rol spelen in een gezonde en duurzame voeding.

Professor Anne Raben (Universiteit van Kopenhagen) meldt dat onderzoek van de afgelopen twintig jaar heeft laten zien dat laagcalorische en niet-calorische zoetstoffen doeltreffend kunnen zijn bij het verlagen van de calorie-inname en het lichaamsgewicht wanneer ze worden ingezet als suikervervanger in voeding.

Lees het volledige rapport op Euraktiv.

Referentie : Creating healthy food environments – EU policies and key stakeholder contributions. Euraktiv, 15 juil 2021. 

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?