DOE DE TEST!

De waarheid over trendy suikers

‘Trendy suikers’ zijn suikers die momenteel populair zijn als vervanger van klassieke witte suiker. Ook Stevia valt hieronder, hoewel dat eigenlijk geen suiker is. Deze suikers worden heel wat gezonder geacht dan gewone suiker. Terecht of onterecht? Ontdek onze analyse!

Trendy suiker… blijft suiker !

In ons lichaam worden alle suikers, ongeacht hun herkomst en of ze nu bio zijn of minder geraffineerd, uiteindelijk omgezet in één en dezelfde suiker (glucose), die als brandstof voor ons lichaam dient. Bovendien leveren alle suikers dezelfde hoeveelheid energie, namelijk 4 kcal per gram. Het onderscheid zit voornamelijk in de verhouding tussen de verschillende suikers die ze bevatten (glucose, fructose en sacharose), en dus in hun glycemische index, hun smaak, hun zoetkracht (als die hoog is, hoef je er minder van te gebruiken) en hun prijs.

Trendy suikers zijn niet goed voor de tanden

In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, zijn deze suikers niet beter voor de tanden. Het is dus aangewezen om ze met mate te gebruiken en je te informeren over het uiteindelijke suiker- en caloriegehalte van de producten waar ze in zitten. Tot deze categorie behoren agavesiroop, graanstroop, rapadura, honing, stevia, ahornsiroop, dadelstroop en kokossuiker. Alles wat je moet onthouden over trendy suikers, vind je in deze infografiek.

Nu kunt u het verschil weten tussen suiker en suikers

Het is niet altijd makkelijk om te achterhalen hoeveel suiker we precies eten. Er bestaan namelijk verschillende soorten suikers, meer bepaald sacharose (of tafelsuiker), glucose (de suiker die ons lichaam gebruikt), fructose (in fruit), lactose (melksuiker) en ga zo maar door. Hierdoor is het soms moeilijk om de inname van suikers onder controle te houden. Leer dus hoe ze te herkennen!

Lees meer

Waarom hebben we liever zoet?

Volgens Europese experten, die samenzaten op een recent ISA symposium, wordt onze voorkeur voor zoet beïnvloed door verschillende factoren, waarbij we een onderscheid kunnen maken tussen ‘zin in’ en ‘behoefte aan’.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?