DOE DE TEST!

Chocolade-hazelnoten smeerpasta

Met veel plezier presenteren we jullie Yasmine @tartesyaya! Onze nieuwe foodie bereide een alternatief voor traditioneel hazelnootpasta (chocopasta). Zonder toevoeging van olie, noch suiker! Een prima keuze voor diabetici en alle personen die hun inname van toegevoegde suiker willen beperken. Het is trouwens ook lactosevrij en glutenvrij. Heel eenvoudig te maken en om je vingers van af te likken, wat wil je nog meer?

pate-a-tartiner-choco-noisettes

Yasmine komt ons team foodies versterken op het platform zoetstoffen.eu. Yasmine is mama van twee kinderen waaronder een jongetje met diabetes type 1. Haar voorliefde voor patisserie en haar unieke kookskills zet ze nu in om recepten te ontwikkelen voor haar zoontje, diabetici en iedereen die graag blijft smullen met minder suikers. Het hele team heet haar welkom en kijkt uit naar de vele recepten die zullen volgen. Ontdek hier haar versie van de choco-hazelnoten smeerpasta!

Benodigdheden 

 • Hakmolentje of kleine blender 
 • Bokaal die je kan afsluiten (of oude confituurpot) 

Ingrediënten  

Voor 180 g of 7 porties van 2 kl.

 • 50 g (geroosterde) hazelnoten zonder vliesje 
 • 50 g (geroosterde) pindanoten zonder vliesje 
 • 5 g ongezoet cacaopoeder 
 • 50 g vloeibare suikervervanger (1 op 1) op basis van erythritol 
 • 25 g ongezoete amandelmelk 
 • 1 tl vanille-extract 
 • Een snufje zout 

Mag ik als diabetespatiënt een dessert eten?

Bereiding

 1. Doe zowel de hazelnoten als de pindanoten in het hakmolentje en vermaal ze fijn. Blijf mixen tot een gladde pasta. De vetten moeten uit de noten komen dus mix zeker lang genoeg tot de pasta begint te ‘glimmen’.  
 2. Voeg er vervolgens het cacaopoeder en de vloeibare suikervervanger aan toe. Mix kort tot de ingrediënten zijn opgenomen.
 3. Doe er als laatste de amandelmelk, het vanille-extract en het zout bij. Mix opnieuw kort tot een mooie, egale, smeerpasta.  
 4. Bewaar tot 10 dagen in de koelkast in een afgesloten potje of bokaal. 

Wist je dat?

Elke portie (2 koffielepels) van deze chocolade-hazelnoten smeerpasta bevat 7,5 g vetten, dat is ook waarom de energiewaarde van de smeerpasta niet te verwaarlozen is. De vetten komen echter uit de hazelnoten en pindanoten in het recept, ingrediënten die een plaats verdienen in een gezond en evenwichtig voedingspatroon en die grotendeels onverzadigde vetten leveren (ook “goede vetten” genoemd). Wist je trouwens dat een portie van deze chocolade-hazelnoten smeerpasta slechts 0,9 g suikers levert en geen toegevoegde suikers telt?

Energiewaarde = 93 kcal per portie

7 g minder suiker (t.o.v. de gesuikerde versie) 

Download het recept hier!

Meer weten over Yasmine!

Chocoladecake met rode biet

Onze culinaire blogster Marta Majewska – The Luscious Joys of Princess Misia! – pakt uit met een heel bijzonder gebak! In deze cake zit namelijk geen suiker, maar wel rode biet die voor een zoete, zachte toets zorgt. Zo hoef je niet te veel vetstof toe te voegen, en ben je toch verzekerd van een hemelse smaak.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?