DOE DE TEST!

Gevarieerd drinken helpt om meer te drinken

Hydratatie is dé belangrijkste basis van een gezond voedingspatroon! Zo wordt het ook weergegeven in de verschillende voedingsmodellen, zoals de Voedingsdriehoek van Gezond Leven. Toch drinken we in België te weinig, al draagt een gevarieerd drankenaanbod zonder suikers bij aan de dagelijkse vochtbehoeften. In deze categorie dranken spelen zoetstoffen een belangrijke rol. Een overzicht.

boissons-dranken-recommandations-aanbevelingen

Het menselijke lichaam bestaat voor 50-70% uit water. Dat is niet zomaar, het vocht heeft belangrijke functies voor je lichaam en je gezondheid. Het regelt onder andere je lichaamstemperatuur. Vandaar de belangrijke plaats dat hydratatie krijgt in de verschillende voedingsmodellen.

Jouw dagelijks vochtverlies? 2 tot 3 liter!

Waarom wordt er aanbevolen om dagelijks 1,5 liter te drinken? Om de vochtverliezen te compenseren! Dagelijks verlies je via verschillende kanalen vocht, en dat loopt op tot verschillende liters per dag. We geven een overzicht:

  • De nieren scheiden ongeveer 1 tot 1,5 liter water uit per dag.
  • Via de stoelgang verliezen we dagelijks 300-350 ml.
  • Daarnaast wordt er nog vocht verloren langs de huid en de ademhaling. Deze verdamping wordt geschat op ongeveer 300 tot 500 ml per m2 lichaamsoppervlakte per dag.

Om de waterbalans in evenwicht te houden hebben we als volwassenen dus gemiddeld nood aan 2 tot 3 liters vocht per dag. De vochtverliezen via verdamping zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en de fysieke inspanning die je levert. Sport je op een warme dag, dan verlies je soms wel meerdere liters vocht via je huid.

Om deze verliezen opnieuw aan te vullen, neemt je lichaam water op via je voeding en de dranken die je drinkt. Dagelijks wordt de vochtaanbreng via onze voeding geschat op 1 tot 1,5 liter. Daarnaast moet je dus ook voldoende drinken. De aanbeveling luidt 1,5 liter per dag.

Maak je graag zelf jouw hydraterend drankje? Ontdek de recepten!

De Belg drinkt te weinig, al helpt variatie

Belgen drinken te weinig, zo blijkt uit de laatste voedselconsumptiepeiling van 2014. Minder dan 30% van de bevolking drinkt 1,5 liter per dag. Dit wil zeggen dat meer dan 5 Belgen op 7 dagelijks onvoldoende drinken. Dit percentage varieert sterk in functie van de leeftijdscategorie (zie figuur).

Bij deze hoeveelheden worden alle ongesuikerde en niet-alcoholische dranken meegerekend: mineraalwater, koffie, thee of light frisdranken. Al is water de voorkeursdrank, is het duidelijk dat de variatie aan dranken de hydratatie ten goede komt en daar spelen zoetstoffen een belangrijke rol.

De suikervrije drankencategorie gebruikt vaak zoetstoffen om de gegeerde zoete smaak na te bootsen, zonder toevoeging van suiker. Deze dranken brengen vocht zonder suikers, noch calorieën. Lees hier meer over zoetstoffen in frisdranken.

In 2014 dronk de Belg gemiddeld 1,17 liter water of niet-gesuikerde dranken per dag:

  • Ongeveer 800 ml water
  • Ongeveer 360 ml light frisdranken en warme dranken

Waar horen suikervrije dranken thuis? Wat zeggen de aanbevelingen? Ontdek de infografiek!

De boodschap: hydrateer je dagelijks voldoende en kies bij voorkeur water.

Gelukkig is er reeds een positieve evolutie waarneembaar, tussen 2004 en 2014 daalde het percentage bevolking tussen 15 en 64 jaar dat dagelijks onvoldoende drinkt. Momenteel wordt in België nieuwe gegevens verzameld met hopelijk een nog betere evolutie! Zoetstoffen.eu houdt je op de hoogte! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wist je dat de gemiddelde hoeveelheid suiker in frisdranken sinds meerdere jaren afneemt? De diversiteit van het drankenaanbod neemt toe, terwijl de hoeveelheid suiker daalt. Er wordt verwacht dat deze daling ook de volgende jaren zal blijven aanhouden. Dat is onder andere mogelijk dankzij het gebruik van laagcalorische zoetstoffen. Lees er meer over!

Referenties :
  • Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), Voedselconsumptiepeiling, 2014-2015.
  • Hoge Gezondheidsraad (HGR), Voedingsaanbevelingen voor België, 2016.

Winter limonade met mandarijn

Een heerlijke zelfgemaakte limonade smaakt altijd, daar hoeft het heus niet zomers weer voor te zijn. Zeker niet als je er wat kruidige smaken aan toevoegt, zoals bij deze winterse limonade met mandarijn, gember, kaneel en steranijs.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?