DOE DE TEST!

Wie kiest voor lightdranken, eet minder calorieën

Het symposium van de International Sweeteners Association (ISA), ter gelegenheid van de negende Conferentie van de Europese Federatie van Verenigingen van Diëtisten (EFAD), bood een mooie kans om een stand van zaken te geven over de impact van lightdranken op de energie-inname.

Voedingsmiddelen en dranken met een lage energiedichtheid (dat wil zeggen, met een gering aantal calorieën per 100 gram) zijn de beste keus als je op de calorieën let. Dat wordt ook bevestigd door dit onderzoek van dr. Nicolas Buckland (University of Leeds, VK) en zijn team. Proefpersonen die dergelijke ‘dieetvriendelijke’ voedingsmiddelen aten, namen bij de volgende maaltijd minder calorieën in. Het effect trad ook op als de proefpersonen de voedingsmiddelen enkel zagen of roken. Vrijwilligers die een salade van 100 kcal als voorgerecht kregen, aten 21% minder calorieën dan de proefpersonen die een steviger voorgerecht met dezelfde hoeveelheid calorieën voorgeschoteld kregen (knoflookbrood).

Kiezen voor lightdranken in plaats van suikerhoudende dranken is een andere manier om de energiedichtheid te verlagen. Een nieuwe studie (1) bij meer dan 22.000 volwassenen in de Verenigde Staten toont aan dat dit leidt tot een lagere totale energie-inname. Bepaalde media laten echter een heel ander geluid horen, zegt Sigrid Gibson (Sig-Nurture Ltd. Guildford, VK). Zij laten doorschemeren dat personen die lightdranken drinken, meer snoep en andere energierijke producten eten dan liefhebbers van suikerhoudende dranken.

Wat toont deze studie werkelijk aan? Het blijkt dat personen die lightdrank drinken, veel minder calorieën innemen via dranken dan personen die kiezen voor suikerhoudende frisdrank. Bovendien halen de ‘lightdrinkers’ nauwelijks meer calorieën (19 kcal/dag) uit ‘overbodige’ voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid (snoepgoed, koekjes…). Kijken we naar het totaal aantal calorieën inclusief van de verschillende dranken, dan toont de studie duidelijk aan dat lightdranken en thee geassocieerd zijn met een lagere calorie-inname. Het aantal calorieën ligt op 69 kcal per dag voor lightdranken en 64 kcal/dag voor thee. Dat is heel wat minder dan het aantal calorieën uit suikerhoudende dranken (226 kcal/dag), alcoholische dranken (384 kcal/dag), en zelfs koffie (108 kcal/dag). Lightdranken kiezen in plaats van gesuikerde dranken blijkt dus wel degelijk een goede strategie om de calorie-inname te beperken.

 

Ruopeng An. J Acad Nutr Diet 2015. In druk. Gepubliceerd online op 11 september 2015

Moet aspartaam verboden worden?

Aspartaam is een van de meest onderzochte stoffen ter wereld. Voedselveiligheidsinstanties hebben herhaaldelijk bevestigd dat de consumptie ervan veilig is. Waarom zouden we de zoetstof dan verbieden, zoals een petitie voorstelt? Een stand van zaken.

Aspartaam is het doelwit van een lastercampagne die Foodwatch, Yuka en de Franse liga tegen kanker vandaag, 4 februari 2025, lanceren (1). De meest onderzochte zoetstof ter wereld wordt bestempeld als gevaarlijk voor de gezondheid, met name omdat ze in 2023 door het IARC (International Agency for Research on Cancer) geklasseerd werd als ‘mogelijk kankerverwekkend’, of categorie 2B. Nochtans stelde de WGO tegelijkertijd, via het JECFA, dat aspartaam geen risico inhoudt in de toegelaten hoeveelheden (de Aanvaardbare Dagelijkse Inname of ADI), wat overeenkomt met een dagelijkse consumptie van meerdere liters light dranken.

Lees ook: Is aspartaam kankerverwekkend? Niet zo snel!

Aspartaam, frietjes, kimchi… De hoeveelheid telt

Deze mediacampagne tegen aspartaam – de zoveelste op rij – is zeer opmerkelijk omdat ze de adviezen van verscheidene voedselveiligheidsinstanties wereldwijd ondermijnt, zonder dat er nieuwe wetenschappelijke gegevens zijn. Volgens de IARC-classificatie zitten in de categorie 2B, waarin we dus aspartaam terugvinden, ook kimchi en andere ingemaakte groenten. In de categorie 2A, de ‘waarschijnlijk kankerverwekkende’ stoffen, vinden we rood vlees, zeer warme dranken en acrylamide, een verbinding die wordt gevormd in gefrituurd voedsel, brood, koekjes, koffie,… En in categorie 1A zit alcohol en bewerkt vlees. Deze classificatie houdt evenwel geen rekening met de verbruikte hoeveelheid, wat nochtans de doorslag geeft in de evaluatie van het risico. En dat is net wat de voedselveiligheidsagentschappen doen: zij beoordelen de veiligheid van voedingsadditieven rekening houden met de geconsumeerde hoeveelheden.

Blijft mijn consumptie van aspartaam binnen de veilige grenzen? Ik doe de test

Minder suiker is beter

Het is bekend dat overmatige suikerconsumptie slecht is voor de gezondheid. Dankzij caloriearme zoetstoffen zoals aspartaam kunnen we van zoete smaken genieten en tegelijkertijd de suikerinname beperken. Alarmerende berichten verspreiden die in tegenspraak zijn met de adviezen van de gezondheidsinstanties is niet alleen wetenschappelijk ongegrond, maar kan er zelfs toe leiden dat liefhebbers van zoet (opnieuw) hun toevlucht nemen tot producten met suiker, wat zeker niet beter is…

Hoe kan je stoppen met suiker: tips voor een beter evenwicht

Bron : (1) Foodwatch. Actualité. 04.02.2025

Is aspartaam kankerverwekkend? Niet zo snel!

Op 14 juli 2023 werd aspartaam nogmaals veilig verklaard door de WHO, ondanks aspartaam eerder door het International Agency for Research on Cancer (IARC) bij de mogelijk kankerverwekkende stoffen werd gerangschikt. Prof. Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven, legt uit hoe we het werk van IARC en JECFA kunnen interpreteren.

Lees meer

Minder suikers en zoetstoffen in producten: nieuw rapport

Het Franse agentschap voor voedselveiligheid, anses, heeft een rapport gepubliceerd over het gebruik van suikers en zoetstoffen in voedingsmiddelen.

Het verminderen van de suikerinname is een belangrijk doel in de strijd tegen obesitas, diabetes en andere metabole ziekten. De voorkeur voor een zoete smaak is duidelijk alomtegenwoordig en het blijkt vrijwel onmogelijk om alle  toegevoegde suikers te verwijderen. En dat is precies waarom laagcalorische zoetstoffen zijn ontwikkeld: om de zoete smaak te behouden, zonder de nadelen van suiker.

Het belang van de zoete smaak blijkt uit het grote aantal producten dat zoetstoffen (suikers, glucosestroop, enz.) bevat of een ingrediënt dat voor een zoete smaak zorgt (polyolen en laagcalorische zoetstoffen): in zijn rapport (1) heeft anses de ingrediëntenlijsten onderzocht van meer dan 54.000 producten die tussen 2008 en 2020 op de markt zijn gebracht en die zijn opgenomen in de lijst van het Observatoire de l’alimentation – Oqali.

Minder producten met een zoete smaak

Resultaten: driekwart van de producten bevat ten minste één zoetstof of een zoet ingrediënt. Anses merkt echter op dat  het gebruik van zoetstoffen de afgelopen 10 jaar is afgenomen, nl. van suikersiropen en zoetstoffen. Dit geldt vooral voor aspartaam: op 10 jaar tijd is er gemiddeld 4 keer minder aspartaam aanwezig in voedingsproducten (van 1,8% naar 0,4% van de producten). Gezien het feit dat de consumptie van aspartaam 10 jaar geleden al ver onder de ADI lag, suggereert dit dat de veiligheidsmarge nog groter is.

Het is op het gebied van frisdranken dat suiker het meest is gedaald. Het bureau legt uit dat dit deels te wijten is aan een collectieve overeenkomst die is gesloten tussen de belangrijkste fabrikanten in de sector en de overheid om het gemiddelde suikergehalte met 5% te verlagen. In Frankrijk werd er ook een belasting op deze dranken ingevoerd. Sinds 2018 is deze belasting proportioneel aan het gehalte aan toegevoegde suikers.

Anses wijst erop dat er in het onderzoek niet gekeken is naar de gebruikte hoeveelheden suikers.

Referentie : Anses. Bilan de l’utilisation des sucres ajoutés et édulcorants dans les aliments transformés, 19 maart 2024.

Açaï bowl & zelfgemaakte granola

Start je dag goed en boordevol energie: deze super “smoothiebowl” met huisgemaakte granola is rijk aan antioxidanten en bevat een minimum aan toegevoegde suikers… een recept van onze foodblogger Everyday Marta!

Lees meer

Je gebit gezond houden!

Laagcalorische zoetstoffen zijn tandvriendelijk en helpen om het gebit gezond te houden omdat zij door de mondbacteriën niet kunnen worden omgezet in zuren.

Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën zetten suikers om in zuren. Zo’n zuurstoot kan het tandglazuur aantasten en hierdoor ontstaan op den duur gaatjes. Laagcalorische zoetstoffen zijn tandvriendelijk en helpen om het gebit gezond te houden omdat zij door de mondbacteriën niet kunnen worden omgezet in zuren.

Zoetige EN hartige voedingsmiddelen kunnen even slecht zijn voor je tanden

Hoewel iedereen weet dat suiker niet goed is voor de tanden, is het minder bekend dat zoute voedingsmiddelen ook vijanden kunnen zijn voor het tandglazuur: brood, chips, pasta, rijst, frietjes, pizza… Alle zetmeelrijke voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het proces van tandbederf. Maar hoe kunnen frietjes je tanden beschadigen? Voedselresten die zetmeel bevatten, kunnen tot ver na de maaltijd tussen de tanden blijven zitten. Speeksel bevat echter een enzym, ptyaline, dat de vertering van zetmeel op gang brengt en het gedeeltelijk omzet in glucose (zetmeel bestaat uitsluitend uit een groot aantal glucosemoleculen). Zodra glucose verschijnt, kunnen bacteriën in de mond het in zuur veranderen. De beste reactie op dit fenomeen is door je tanden te poetsen na een maaltijd.

Zuren en tanderosie

Ook tanderosie is een bedreiging voor het gebit. Tanderosie is het langzamerhand oplossen van het tandglazuur door de inwerking van zuren. Deze zuren zijn voornamelijk afkomstig uit voedingsmiddelen, bv. frisdranken, snoepgoed, fruit en de producten die van dat fruit worden gemaakt. Daarbij gaat het niet alleen om hoeveel zure producten je eet en drinkt, maar ook om hoe vaak je zure producten eet en drinkt en hoe lang je die in je mond houdt. Bijna alle dranken (behalve water, melk, koffie en gewone thee) bevatten zuren. Ook een product dat niet zuur smaakt, kan zuren bevatten. Snoepgoed, frisdrank en sap dat is gezoet met zoetstoffen bevat evenveel zuur als snoepgoed, frisdrank en sap dat is gezoet met suiker. Ook het door de zuren veroorzaakte effect op tanderosie is dus hetzelfde. De kans dat zich tanderosie ontwikkelt is complex en heeft niet alleen met voeding te maken. Ook andere factoren, zoals tandenknarsen en medicijngebruik, spelen een rol. (El Aidi, 2011).

Advies

Het nadelige effect van zuren op tanderosie is ook afhankelijk van je eigen eet- en drinkgedrag. Het verbond van Vlaamse tandartsen adviseert om het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot 5, nl. 3 hoofdmaaltijden en 2 tussenmaaltijden per dag en om zure producten zo kort mogelijk in de mond te houden alvorens ze door te slikken.

Voor meer tips voor een gezond gebit: zie glimlachen.be

Drink gezond, drink verstandig voor je gebit!

Onderzoekers van het Londense King’s College bestudeerden welke zure voedingsmiddelen en dranken een rol spelen bij tanderosie. Ze vroegen zich ook af of de manier waarop ze geconsumeerd worden een rol zou kunnen spelen. Het verdict: als je je gebit wilt sparen is het uit den boze om van je drankje te nippen! Bovendien volg je best ook deze richtlijnen.

Lees meer

Pornstar martini mocktail

Klinken met een Pornstar Martini mocktail, klinkt goed nietwaar? Met een heerlijke passievruchtensmaak verleid je groot en klein, en dat, zonder toevoeging van suiker. Ellen van @Kokerellen deelt ons haar lievelingsrecept voor de feesten.

Ingrediënten (voor 2 personen – glazen van 25 cl) 

  • 30 ml limoensap 
  • 120 ml passievruchtensap (vers of diepvries) 
  • 1/2de vanillestokje of 1/2de eetlepel vanille extract 
  • 30 g suikervervanger op basis van stevia (1:1)  
  • 50 ml water 
  • 1 eiwit 

Afwerking 

  • Bruiswater om af te toppen  
  • Ijs om mee te shaken 
  • 2 extra passievruchten om te decoreren 
  • Eventueel een snufje chilipoeder (naar keuze)

Voor alcoholische versie: 120 ml vodka 

Is dit recept lekker? Ontdek al onze andere recepten!

Bereiding

  • Haal de pulp van de passievrucht door een zeef zodat de pitjes achterblijven. Bewaar het sap 
  • Voor de vanillesiroop: voeg de zoetstof op basis van stevia samen met het water toe aan een steelpannetje. Snij het halve vanillestokje doormidden in de lengte en doe de peul erbij. Voeg eventueel een snufje chilipoeder toe om de siroop wat pit te geven. 
  • Breng het zachtjes net tot aan het kookpunt en laat 5 minuutjes pruttelen.  
  • Haal van het vuur, verwijder het vanillestokje en laat afkoelen. 
  • Doe het limoensap samen met het sap van de passievrucht, de vanillesiroop en de eiwitten in een shaker. Heb je die niet? Dan kan je ook een glazen bokaal met goed afsluitend deksel gebruiken. Voeg ook een paar grote ijsblokjes toe. 
  • Schud voor zo’n minuutje tot het eiwit mooi is opgeschuimd.  
  • Verdeel de mocktail over de 2 glazen en top eventueel af met bruiswater. 
  • Dresseer met een halve passievrucht bovenop. Enjoy! 

Energiewaarde = 134 kcal per portie 

15 g minder suiker (t.o.v. de gesuikerde versie) 

Download het recept hier!

Moscow Mule Mocktail

In november gaat jaarlijks de Diabetes Awareness Campagne van start. Diabetes wordt dan extra in de kijker gezet, zodat ook de omgeving van diabetespatiënten een beter zicht krijgen op de preventie en management van diabetes.

Lees meer

Alles over de bijwerkingen van aspartaam: mythe of realiteit?

Aspartaam behoort tot de zoetstoffen die het vaakst worden gebruikt ter vervanging van suiker, om voedingsmiddelen een zoete smaak te geven zonder toevoeging van suiker. Het is ook één van de meest onderzochte stoffen. Toch wordt er regelmatig gesproken van de gevaren en bijwerkingen van aspartaam. Kanker, hoofdpijn, darmongemakken… Wat is het effect op de gezondheid, is het schadelijk?

Vanwaar komt aspartaam en waar vind je het in terug? 

Aspartaam is een intensieve zoetstof, gemaakt van twee aminozuren die van nature voorkomen in onze voeding. Het werd ontdekt in 1965. Zoals alle andere laagcalorische zoetstoffen, is het gebruik ervan in de voedingsindustrie sterk toegenomen sinds deze datum om suiker te vervangen. Je vindt aspartaam in tal van producten op de markt. Het is één van de meest onderzochte zoetstof en de veiligheid ervan is dan ook meermaals bewezen. 

Het komt wereldwijd voor in verschillende voedingsmiddelen, met als voornaamste doel een zoete smaak te geven aan de voeding, zonder gebruik te maken van suiker. Op deze manier kan ook de calorie-inname beperkt worden. Aspartaam heeft namelijk een zoete smaak die wel 200 keer sterker is dan gewone suiker (tafelsuiker) en een verwaarloosbare caloriewaarde. Je moet er maar weinig van gebruiken om de zoete smaak na te bootsen.  

Kom hier te weten hoeveel kcal aspartaam bevat!

Onrust over de bijwerkingen van aspartaam

Aspartaam wordt gebruikt om minder suikers in te nemen, en meer bepaald de toegevoegd suiker. Op het internet en in de media zijn talrijke verontrustende boodschappen te lezen over de bijwerkingen van aspartaam. Zo kan je lezen dat aspartaam kanker kan veroorzaken. Darmkanker, longkanker, leverkanker… of zelfs een hersentumor? Aspartaam kan kanker uitlokken, maar klopt deze bewering? Nee, aspartaam is niet schadelijk! 

Anderzijds wordt er wel eens gezegd dat aspartaam epilepsie kan triggeren, en een effect zou hebben op de schildklier. Kan je allergisch zijn aan aspartaam? Krijg je buikpijn van aspartaam? Kan het darmongemakken veroorzaken? Zijn deze bijwerkingen van aspartaam een realiteit? Moeten zoetstoffen dan niet gewoon uit de winkelrekken worden gehaald? Wie beslist hierover? De verontrustende beweringen op het internet en in de media zijn talrijk, toch zijn ze onterecht. Wij kijken samen naar de waarheid over bijwerkingen van aspartaam. 

Mag je aspartaam eten tijdens de zwangerschap? Ontdek het antwoord 

Een van de meest gevreesde zogenaamde bijwerkingen van aspartaam is het ontstaan van kanker. Kan je werkelijk kanker krijgen wanneer je aspartaam eet? Nee, wees gerust! Consumenten lopen geen risico op kanker bij het drinken van lightfrisdranken, het gebruiken van een light confituur of van tabletjes in de koffie bijvoorbeeld. Aspartaam wordt dan wel geclassificeerd als “mogelijk kankerverwekkend” door het IARC, toch concluderen de autoriteiten dat de consumptie van aspartaam helemaal veilig blijft wanneer er rekening wordt gehouden met de blootstelling. Hoe kan dat? Het antwoord is simpel, en ontdek je hier! 

Wat zeggen de veiligheidsinstanties over de bijwerkingen van aspartaam? 

Wereldwijd bestaan verschillende instanties die nagaan of de zoetstoffen, en alle andere voedingsadditieven, al dan niet veilig zijn voor consumptie. Er wordt verduidelijkt in welke voedingsmiddelen en in welke hoeveelheden de zoetstoffen mogen worden gebruikt, zodat er zeker geen risico is bij een (zelfs hoge) consumptie ervan. 

  • De Wereldgezondheidsorganisatie of (World Health Organisation, WHO) is verantwoordelijk voor de analyse op wereldniveau, onder andere via JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives). 
  • De Food and Drug Administration (FDA) bekijkt dit voor de Verenigde Staten. 
  • De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (of de European Food Safety Authority, EFSA) gaat dit na voor Europa.  

Meer weten over deze instanties en hun specifieke rollen

In juli 2023,  nadat het IARC aspartaam bij de “mogelijk kankerverwekkend” stoffen rangschikte, heeft de JECFA de zoetstof opnieuw onderzocht rekening houdend met de blootstelling tot het gevaar en heeft het veilige gebruik ervan nogmaals bevestigd. Zo hebben ook de andere agentschappen gedaan in Europa en de Verenigde Staten. De aanbevelingen rond aspartaam blijven onveranderd. De producten waarin de zoetstof verwerkt zit mogen dus in alle veiligheid gegeten worden. Het is veilig voor de mens, zolang de ingenomen hoeveelheid niet hoger ligt dan de ADI of Aanvaardbare Dagelijkse Inname. De ADI van aspartaam blijft op 40 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit wil zeggen dat een volwassen vrouw van 60 kg, 2400 mg aspartaam mag innemen per dag, wat overeenkomt met meerdere liters light/zero dranken.  

Dat is goed nieuws! Daarbij blijft de gemiddelde inname van de zoetstof in België trouwens ver onder de ADI blijft. Gemiddeld neemt de Europeaan 2 tot 4 mg aspartaam in per kilo lichaamsgewicht per dag. 

Allergisch voor aspartaam: mythe of realiteit? 

Het risico op een allergische reactie bij het eten van voeding met aspartaam is hoogst onwaarschijnlijk. De zoetstof maakt geen deel uit van de 14 gekende allergenen waarvan de vermelding op het voedingsetiket verplicht is. Zijn er personen die bijkomende aandacht moeten besteden aan het eten van voedingsmiddelen met deze zoetstof? Meestal denken we dan aan vrouwen tijdens de zwangerschap, aan kinderen met een lager lichaamsgewicht en aan senioren. Toch is aspartaam ook voor deze bevolkingsgroepen veilig, zo bevestigen de veiligheidsinstanties.

Lees hier het antwoord van Christophe Mathys over de consumptie van de zoetstof bij kinderen.  

Phenylketonurie of PCU, wat is het? 

Er bestaat slecht één welbepaalde situaties waarbij aspartaam beter niet ingenomen wordt: in geval van fenylketonurie of PCU. Lees hier meer over fenylketonurie, de zeer zeldzame aandoening waarbij het lichaam het aminozuur fenylalanine (onder andere aanwezig in aspartaam maar ook in tal van andere voedingsmiddelen die eiwitten bevatten) niet kan afbreken. In deze buitengewone situatie zal het aminozuur zich opstapelen in het lichaam en kan het schade aanbrengen aan de hersenen. Deze bijwerking komt slechts bij zeer weinig personen voor.  

Aspartaam en bijwerkingen: de conclusies

Wat moet je onthouden over de bijwerkingen van aspartaam? Dat er geen bijwerkingen zijn! Zolang de ADI wordt gerespecteerd is de zoetstof veilig voor gebruik. Er is geen risico op kanker, op tumoren, op epilepsie, op schade aan de darmen, op letsels aan de hersenen (met uitzondering van personen met PCU, de zeldzame ziekte). 

De zoetstof mag in alle veiligheid toegevoegd worden onze voeding, en is niet schadelijke voor het organisme. Dat bevestigen de verschillende onafhankelijk instanties nogmaals na de nieuwe evaluatie van het bestaande wetenschappelijk onderzoek. Zolang je consumptie onder de ADI blijft, loop je geen risico op bijwerkingen. Benieuwd naar je eigen inname van aspartaam? Doe hier de test, vul in wat je dagelijks eet en bekijk of je zoetstoffeninname veilig is! 

Wil je minder suiker eten, wil je minder calorieën innemen of gewoonweg letten op je voeding? Dan kan aspartaam, net zoals de andere laagcalorische zoetstoffen, je verder helpen. Het bevat geen suiker en een verwaarloosbare caloriewaarde in vergelijking met tafelsuiker. Je hebt er trouwens erg weinig van nodig om een gerecht een zoete smaak te geven. Tal van personen gebruiken het. 

In de media kan je allerhande beweringen lezen, toch zijn die niet altijd onderbouwd. Foutieve berichtgevingen kunnen onnodig angst aanjagen bij de consument. Probeer de informatie telkens na te gaan bij een betrouwbare bron, zoals bij een gezondheidsprofessional bijvoorbeeld. Op onze website vind je onderbouwde informatie, op basis van het beschikbare wetenschappelijke onderzoek rond zoetstoffen en suiker, geschreven door een team voedingsexperts. 

Hoe kan je stoppen met suiker: tips voor een beter evenwicht

Een overmatige inname van suiker kan de gezondheid schaden. Net om die reden willen veel mensen hun suikerverbruik beperken maar hoe doe je dat concreet? Hieronder vind je tips en tricks.

Wat zijn de gevaren van suiker?

Het overmatig eten van suiker heeft een negatieve invloed op de gezondheid, niet alleen omdat het de energie-inname verhoogt, en dus overgewicht in de hand kan werken, al heeft ook dat een belangrijke impact op de gezondheid. Suiker heeft ook een rechtstreekse invloed op het lichaam, het zal bijvoorbeeld de glycemie (of bloedsuikerspiegel) doen stijgen en het kan tandcariës veroorzaken. Het is dus voor iedereen belangrijk om onder een bepaalde grens te blijven wat de inname van suikers betreft. De Hoge Gezondheidsraad adviseert de inname van toegevoegde suikers te beperken tot maximaal 10% van de totale energie-inname.

Waarom ben ik “verslaafd” aan suiker?

Onze drang naar zoet is aangeboren en universeel en het is zelfs nuttig! Je hoeft je dus niet schuldig te voelen omdat je van zoet houdt, maar wat gevaarlijk is, is de overmatige consumptie van suiker.

Waarom we zo aangetrokken zijn tot zoet ligt onder andere aan het beloningscircuit dat wordt geactiveerd na het eten van zoete voedingsmiddelen: “Het eten van suikers zet een beloningscircuit in gang. Bij het eten van suikerrijke voedingsmiddelen zet het lichaam namelijk dopamine vrij, het zogenaamde gelukshormoon. De secretie van dopamine heeft een rechtstreeks effect en geeft je een goed gevoel. Al duurt dit niet lang” Michaël Sels (hoofddiëtist UZ Antwerpen).

Kan jij niet weerstaan aan het eten van suikerrijke voedingsmiddelen? Voel jij je steeds weer aangetrokken door zoete producten? Ben jij “verslaafd” aan suiker? Start dan met het uitzoeken van waar deze drang naar zoet afkomstig is, met behulp van de tips van Michaël Sels.

Waarom is teveel suiker slecht voor me?

Met ‘suiker’ wordt er eigenlijk verwezen naar een specifieke suiker, namelijk sacharose of sucrose (ook gekend als tafelsuiker). Maar er bestaan nog andere suikers: glucose, fructose, lactose … Vandaar dat er over suikers in het meervoud wordt gesproken. Ze hebben wel allemaal dezelfde energiewaarde (4 kcal per gram), toch verschillen ze van elkaar. Zo is de intensiteit wat hun zoete smaak verschillend, alsook het effect op het lichaam. 

De inname van sacharose (gewone suiker of tafelsuiker) en fructose wordt bijvoorbeeld in verband wordt gebracht met schade aan de tanden bij kinderen, en zeker wanneer hun tandhygiëne niet optimaal is. Daarnaast kunnen alle toegevoegde suikers, en fructose in het bijzonder, zich omzetten tot vetten en schade aanbrengen aan de lever wanneer ze in overvloed in onze voeding aanwezig zijn. Dit kan zelfs verder evolueren tot ernstige leverziekten, zoals niet alcoholische leversteatose (of NASH).

Lees ook: hoe leidt suiker tot vet?

Toegevoegde suikers kunnen ook de cardiometabole risicofactoren ongunstig beïnvloeden. Dit wil zeggen dat ze een invloed hebben op verschillende factoren die het ontstaan van hart- en vaatziekten kunnen bevorderen.

Suikers bevatten 4 kcal per gram, en dit is niet te verwaarlozen. Wanneer je meer calorieën inneemt dan uitgeeft, zal je lichaamsgewicht stijgen. Dit kan leiden tot overgewicht en zelfs obesitas, een ernstige aandoening die in relatie wordt gebracht met tal van andere ziekten. Daar is diabetes type 2 of suikerziekte een voorbeeld van, net zoals hart- en vaatziekten.

Hoe kan je de suikerinname beperken?

Wist je dat je niet noodzakelijk moet “stoppen met suiker”? Al is het essentieel om de inname van bepaalde suikers te beperken, is het niet nodig om alles volledig te schrappen. Suiker is trouwens geen gif voor het lichaam, aangezien het een essentiële brandstof is. Zo is glucose, de vorm waaronder suiker in het lichaam circuleert, de belangrijkste energiebron voor onze spieren en onze hersenen.

Wel wordt geadviseerd om de hoeveelheid toegevoegde suikers zo veel mogelijk te beperken. Het eten van toegevoegde suikers kan je zonder enig risico voor de gezondheid zelfs terugschroeven tot een nul.. Wat toegevoegde suikers juist zijn, lees je hier.

Andere suikers, die van nature bijvoorbeeld voorkomen in fruit et yoghurt, kunnen alsnog deel uitmaken van je voeding. Aangezien fruit en melkproducten andere belangrijke voedingsstoffen aanleveren die essentieel zijn in een evenwichtig voedingspatroon.

Om je suikerverbruik te beperken, meer bepaald met tafelsuiker, kan je als volgt tewerk gaan:

  • Analyseer je dagelijkse voedingsinname: in welke producten komt tafelsuiker (en andere toegevoegde suikers) voor?
  • Kan je een suikervrij alternatief vinden voor deze producten? Bijvoorbeeld een stuk vers fruit of door de suikers te vervangen door een zoetstof.
  • Kan je de frequentie en de portie van de ingenomen producten beperken?
  • Heb je een sterke drang naar suiker (sugar craving)? Analyseer vanwaar de drang komt en bekijk hoe je dit op een andere manier kan beantwoorden..
  • Start je dag met een hartig ontbijt: omdat suiker eten, de zin in suiker kan instant houden.
  • Lees het etiket van de voedingsmiddelen en ga na of er suiker (of een andere toegevoegde suiker) in de ingrediëntenlijst staat. Weetje: in de voedingswaardetabel van voedingsmiddelen zie je suikers staan, dit geeft echter niet aan of het toegevoegde, en dus te beperken, suikers zijn of niet. De suikers die van nature aanwezig zijn in fruit en melkproducten worden hier ook bij gerekend.

Ontdek hier meer over de zoete smaak versus zin in zoet!

Vergeet niet dat honing, siroop, kokossuiker, rapadure en andere zogenaamde “natuurlijke suikers” deel uitmaken van de toegevoegde suikers en dus best zoveel mogelijk vermeden worden.

Zoetstoffen als alternatief voor suiker

Naast suikers zijn ook zoetstoffen zoetmakers, met dat verschil dat zoetstoffen geen suikers bevatten. Ze worden onderverdeeld in twee categorieën: de bulkzoetstoffen (dit zijn zoetstoffen met calorieën, waaronder de polyolen) en laagcalorische zoetstoffen. Zoetstoffen worden voornamelijk gebruikt ter vervanging van suikers, om alsnog een zoete smaak te geven aan het product. Zo bekom je een zoet voedingsmiddel zonder de nadelen op de gezondheid die gelinkt worden aan suikers.

De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, cyclamaat, sacharine… hebben een veel sterkere zoetkracht dan suikers. Ze kunnen dus in erg lage hoeveelheden worden gebruikt, waardoor de caloriewaarde verwaarloosbaar is.

De bulkzoetstoffen, waaronder sorbitol, xylitol, erythritol… leveren gemiddeld 2,4 kcal/gram en worden eerder als vulstof gebruikt. Hoe je de zoetstoffen het beste gebruikt, vind je in de desbetreffende categorie op deze website.

Binnen een evenwichtig voedingspatroon hoort een beperking van de suikerinname. Het zijn de toegevoegde suikers (“gewone” suiker of tafelsuiker, siropen…) die beperkt dienen te worden. Suikers die van nature aanwezig zijn in fruit en melkproducten horen alsnog tot een gezonde voeding, ze brengen namelijk belangrijke voedingsstoffen aan. Om de drang naar suiker tegen te gaan, kan je beginnen met het analyseren van je voedingspatroon om vervolgens naar alternatieven te zoeken.

Is aspartaam gevaarlijk?

Er bestaan veel alarmerende boodschappen die aspartaam in een slecht daglicht zetten. Maar is aspartaam gevaarlijk? In werkelijkheid is het een van de meest onderzochte ingrediënten uit ons voedsel. De veiligheid ervan wordt bevestigd door bevoegde Europese autoriteiten, zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Lees meer

Tiramisu met rode vruchten

Onze foodblogger @simply.morane geeft een feestelijke twist aan een heerlijke klassieker: tiramisu. De grootste bonus? Naast de rode vruchten en de glitters om de tiramisu af te werken, voegt ze helemaal geen suiker toe!

Het gaat hier om een lightversie  niet alleen wat de suikers betreft, het bevat ook minder vetten! Toch zal iedereen smelten voor deze versie van Morane, dankzij de zoete smaak van de rode vruchten en het gebruik van skyr en zoetstoffen.  

Ingrediënten (voor 8 kleine potjes) 

  • 250 g mascarpone 
  • 250 g de skyr  
  • 3 eieren  
  • 2-3 kl. zoetstof op basis van maltodextrine en sucralose (of een ander zoetstof naar keuze  – 100 g als het om zoetstof voor gebak gaat)  
  • 100 g speculaas 
  • 200 g diepvries bosvruchten (ontdooid en verpletterd) 
  • Enkele druppels vanille-extract 

Wat is tagatose?

Bereiding 

  • Meng de mascarpone, skyr, eierdooiers, zoetstof en vanile-extract in een grote kom. Meng goed.  
  • Klop de eiwitten op 
  • Voeg de opgeklopte eiwitten voorzichtig toe aan het mengsel 
  • Bereid uw potjes/glaasjes voor met een eerste laag van het mascarponemengsel als basis 
  • Ga vervolgens verder met de laagjes : eerst rode vruchten dan een laagje speculaas, een laag mascarponemengsel en herhaal de drie laagjes. Sluit af met een laagje mascarponemengsel  
  • Werk af met jonge scheutjes of een klein stukje rosmarijn en eetbare glitters om het extra feestelijk te maken 

Energiewaarde = 251 kcal per portie 

18.8 g minder suiker (t.o.v. de gesuikerde versie) 

Download het recept hier

Zoetstoffen en diabetes: aanbevelingen voor diabetici

Suikers vervangen door laagcalorische zoetstoffen kan voordelig zijn voor personen met diabetes en personen die risico lopen op diabetes. Zo staat in de Europese voedingsaanbevelingen voor diabetici. Zoetstoffen zijn dus niet gevaarlijk voor diabetici! Welke zoetstoffen kies je best? Meer over zoetstoffen en diabetes in dit artikel.

Lees meer

Marsepein light

De holistische diëtiste en blogster Chloé De Smet stelt ons een supermakkelijk recept voor, om marsepein te maken met een verlaagd suikergehalte. Een must voor groot en klein voor Sinterklaas!

Ingrediënten (+/- 10 porties)

  • 220 g amandelpoeder 
  • 180 g tot 200 g zoetstof op basis van tagatose 
  • 1 of 2 eiwitten

Naar keuze : 

  • Bittere amandelsmaak / 1 eetlepel oranjebloesemwater 
  • Cacao in poedervorm 
  • Plantaardige kleurstof 

Wat is tagatose ?

Bereiding 

  • Meng de gemalen amandelen en de zoetstof in een grote kom. 
  • Als je het deeg wilt kleuren, voeg dan de gekozen kleurstof (in poedervorm of vloeibaar) toe. Meng goed. 
  • Voeg één tot twee eiwitten toe: met 1 eiwit is de textuur stevig, met twee is het zachter. 
  • Het amandelpoeder heeft weinig smaak, indien gewenst kan je de smaakstof of oranjebloesem samen met het eiwit toevoegen. 
  • Meng met een spatel en kneed vervolgens goed. 
  • Laat een uur afkoelen. 
  • Maak er de gewenste vorm van: cilinders, kleine aardappelen af te werken met cacaopoeder of laat je fantasie de vrije loop om beeldjes te maken. 
  • Het kan maximaal enkele dagen op een koele plaats bewaard worden. 

Energiewaarde = 95 kcal per portie van 24 g 

10 g minder suiker (t.o.v. de gesuikerde versie) 

Download het recept hier!

Diabetes en voeding : juist of fout? 5 mythes uitgeklaard.

Er zijn veel misvattingen rond voeding, vooral voor mensen met diabetes. Hier zijn er 5 uit een werk van de Diëtetische Raad van de “Association du Diabète” (AD) die we bespreken met Emmanuelle Chmielewski, diëtiste bij de CMP Clairs Vallons, voorzitster van de diëtetische raad van de AD en voorzitster van de groep franstalige diëtisten in diabetologie (UPDLF).

Gouda is minder vet dan gekookte ham (witte ham)

FOUT. Veel mensen denken dat kaas minder vet is dan vleeswaren. Daardoor eten ze geen vleeswaren meer en kiezen ze voor kaas in de plaats. In werkelijkheid is gekookte ham een mager gezouten vlees, dat 5% vet bevat. Aan de andere kant is goudse kaas een volvette kaas, die ongeveer 30% vet levert. Het heeft de voorkeur om te kiezen voor vleeswaren met maximaal 10% vet. Kaas, aan de andere kant, kan één van de twee tot drie porties zuivelproducten zijn die dagelijks worden aanbevolen.  

Bananen en druiven zijn verboden voor mensen met diabetes 

FOUT. Er zijn geen verboden vruchten voor de diabetici. Zelfs fruit met meer suikers kan met mate worden gegeten. Waarom? Omdat fruit tot de aanbevolen voedingsmiddelen hoort, hebben ze een gunstig effect op de gezondheid, vooral omdat ze verschillende essentiële voedingsstoffen bevatten. Wees echter voorzichtig om niet elke dag dezelfde vruchten te eten, maar om te variëren. Het is raadzaam om 2 porties fruit per dag te eten (d.w.z. 250 g in totaal), niet in één keer, maar op twee verschillende tijdstippen van de dag. 

Hartige koekjes (aperitief) verhogen het suikergehalte zoals andere koekjes 

JUIST. De zoute smaak doet vermoeden dat hartige aperitiefkoekjes niets te maken hebben met suiker en bloedsuikerspiegel. Maar in werkelijkheid bevatten aperitiefkoekjes koolhydraten in de vorm van zetmeel, dat afkomstig is van meel. Dit zetmeel wordt echter tijdens de spijsvertering snel omgezet in glucose, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Zoet of hartig, koekjes moeten met mate worden gegeten. 

Grijs brood bevat veel minder koolhydraten dan wit brood 

FOUT. Zowel grijs brood als wit brood bevatten complexe koolhydraten in de vorm van zetmeel, in min of meer gelijkwaardige hoeveelheden (50%). Grijs brood bevat meer vezels dan wit brood, wat beter is voor de bloedsuikerspiegel en verzadiging. Als grijs brood meer wordt aanbevolen dan wit brood, is dat niet omdat het minder suiker of koolhydraten bevat, maar omdat het gezonder is. Maar dat betekent niet dat je het in grotere hoeveelheden kunt eten! 

Vruchtensap kan worden vervangen door fruit 

FOUT. Vruchtensappen worden vaak als gezond ervaren en ze vervangen een hele vrucht. Dit is echter heel anders. Een portie vers fruit levert minder suiker, calorieën en meer vezels dan een glas vruchtensap. In een glas vruchtensap van 200 ml krijg je ongeveer twee keer zoveel suiker binnen als met een portie fruit. Bovendien heeft de vloeibare textuur van vruchtensap een snellere en grotere invloed op het verhogen van de bloedsuikerspiegel dan vers fruit. Een ander verschil dat niet over het hoofd mag worden gezien, is dat het kauwen van vast voedsel bijdraagt aan een betere verzadiging dan met een drankje. Opgemerkt moet worden dat vruchtensappen deel uitmaken van het topje van de piramide (voedsel dat af en toe moet worden geconsumeerd) en niet van de groep “groenten & fruit”.  

In samenwerking met Association du diabète

Association du diabète

Diabetes & gezin

Diabetes belangt alle gezinnen aan. Dat is het leidmotief van de Werelddiabetesdag, die de Internationale Diabetesfederatie organiseert op 14 november. Ontdek onze infografiek over het thema "Diabetes & gezin"!

Lees meer

Zin in zoet & diabetes: hoe ga je ermee om?

De mens heeft vanaf de geboorte een voorkeur voor zoet. Deze voorkeur vervaagt met de jaren en maakt plaats voor aangeleerde smaken en gewoonten. Hebben diabetici meer zin in zoet dan anderen? Dat is een vraag voor Michaël Sels, Hoofddiëtist UZAntwerpen.

De zin in zoet en in eten in het algemeen kan twee oorzaken hebben, vertelt Michaël Sels tijdens het interview. Aan de oorsprong kan enerzijds een fysiologische trigger liggen, maar er kunnen ook externe factoren meespelen en dat is net wat voeding ingewikkeld maar ook net boeiend en plezant maakt. De honger kan dus fysiologische zijn van aard, maar ook emotioneel of sociaal.   

Waarom snakken sommige mensen meer naar zoet dan andere? 

Vanaf de geboorte hebben we een voorkeur voor zoet, zo heeft moedermelk bijvoorbeeld een zoete smaak. Dit komt wellicht omdat de zoete smaak geassocieerd wordt met energie, terwijl een zure smaak ons moet waarschuwen voor mogelijks rot voedsel en een bittere smaak voor onrijp voedsel. Deze aangeboren voorkeur zal met de jaren vervagen en plaatsmaken voor aangeleerde smaken een voorkeuren. Door herhaaldelijke blootstelling worden we aan iets gewoon en zullen we sterker naar bepaalde smaken verlangen. Dit zorgt ervoor dat bepaalde personen een sterkere aantrekking hebben tot zoete smaken dan andere.  

Wat zijn de oorzaken van een sugar craving

Het snakken naar zoet of de sugar craving kan verschillende oorzaken hebben, geeft Michaël Sels aan. Fysiologisch gezien, kan dit getriggerd worden door honger. Dit komt vaak voor bij personen die een niet verzadigende maaltijd hebben benut. Personen die bijvoorbeeld erg bewust bepaalde zaken gaan mijden in hun hoofdmaaltijd, zoals koolhydraten en vetten, kunnen na enkele uren snakken naar zoete voedingsmiddelen. Het lichaam geeft aan dat het niet verzadigd is.  

Daarnaast kunnen ook schommelingen in de glycemie of bloedsuikerspiegel zorgen voor een sugar craving. Een plotse daling van de bloedsuikerwaarden zal het lichaam alarmeren en het signaal geven dat er suikers nodig zijn. Personen met diabetes zullen hier extra aandacht aan moeten besteden. Om hun veiligheid te garanderen moet de bloedsuikerspiegel zo contant mogelijk worden gehouden.  

Lees ook: zoete smaak en zin in zoet, wat is het verschil?  

Wat hebben “hersenen” te maken met de zin in zoet? 

Het eten van suikers zet een beloningscircuit in gang. Bij het eten van zoete voedingsmiddelen zet het lichaam namelijk dopamine vrij, het zogenaamde gelukshormoon. Dopamine bereikt vervolgens de hersenen die het signaal opnemen en je een goed gevoel geeft. Dat is ook waarom sommige personen telkens opnieuw naar zoete voedingsmiddelen grijpen, zeker wanneer ze de gewoonte hebben genomen iets zoet te eten wanneer ze bepaalde emoties ervaren, zoals stress, verdriet of angst. 

Michael Sels en consultation
Diabetespatiënten helpen hun suikergewoonten onder controle te houden, één aspect van de praktijk van Michael Sels

Kan je verslaafd zijn aan suiker? 

Wat suikers betreft is een verslaving, zoals we die kennen bij drugs en alcohol, niet mogelijk. Er zijn bijvoorbeeld geen ontwenningsverschijnselen wanneer we stoppen met het eten van suikers. Wel is het zo dat je aangetrokken kan zijn door de zoete smaak. Dit kan enerzijds het geval zijn door gewoonte, zegt Michaël Sels: je eet bijvoorbeeld altijd iets zoet na de maaltijd. Maar de zin in zoet kan ook het gevolg zijn van andere triggerende factoren, zoals bijvoorbeeld een daling van de bloedsuikerspiegel. Wil je minder suiker eten, dan kan dat op verschillende manieren: je zorgt voor voedzame en evenwichtige hoofdmaaltijden, je neemt af en toe een hartige snack, je vervangt suiker door zoetstoffen… 

Lees ook: 100% geslaagde recepten met zoetstoffen 

Heb je als diabeet meer zin in zoet dan anderen? 

Een onderzoek heeft kunnen aantonen dat personen met diabetes een lagere perceptie hebben van de zoete smaak. Met andere woorden, ze hebben meer zoete smaak nodig alvorens het te ervaren. Dat kan een verklaring zijn voor de verhoogde zin in zoet bij diabetespatiënten, geeft Michaël Sels aan. Bij diabetici zijn de schommeling in de bloedsuikerspiegel heel belangrijk te monitoren, vervolgt hij, omdat het risico bestaat dat de glycemie de diepte ingaat. Iemand zonder diabetes kan ook een daling van de bloedsuikerspiegel meemaken, toch zal het lichaam de veilige ondergrens beter kunnen garanderen.  

Wat is het advies voor diabetici die zin hebben in iets zoet? 

Sta stil bij de triggerende factor. Kijk eerst de bloedsuikerspiegel na en volg de richtlijnen op in geval van een hypoglycemie, of te lage suikerspiegel. Dit wil zeggen dat je zo snel mogelijk snelle suikers moet innemen en als de maaltijd ver weg is, nog extra koolhydraten eten. Is de maaltijd dichtbij, dan zijn snelle suiker alsnog nodig, gevolgd door de maaltijd. 

Is er daarentegen sprake van gedragshonger, heb je zin in de zoete smaak? Of was de maaltijd voordien niet verzadigend genoeg? Neem je een tussendoortje? Geef de voorkeur aan gezonde tussendoortjes zoals fruit en noten, in functie van je medicatieschema. Iemand die insuline gebruikt kan meestal beter fruit eten bij de maaltijd bijvoorbeeld. 

Quelle collation choisir?

Hoe kan je een “sugar craving” dan vermijden?  

Eet voldoende tijdens de hoofdmaaltijd, dat is de allerbelangrijkste tip van Michaël Sels, om een sugar craving of een enorme drang naar suiker te vermijden. Een evenwichtige en verzadigende maaltijd helpt om minder te snacken tussen de maaltijden door. Zo vermijd je alvast honger en een dip in de bloedsuikerspiegel als triggerende factoren voor een sugar craving. Daarnaast heb je minder risico op overeten, een win-win dus. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij mensen die intermitterend gaan vasten: bij de eerste maaltijd die ze benutten na het vasten, is er een reëel risico op overeten.  

Kies voor een maaltijd met voldoende eiwitten en vezels, zegt Michaël Sels. Eiwitten en vezels zorgen beide voor een grotere en langere verzadiging. Ze vertragen de vertering van de maaltijd waardoor er minder hoge pieken van de bloedsuikerspiegel voorkomen, die dan vervolgens weer sterk gaan dalen. Een zeer belangrijke tip, ook voor personen met diabetes.  

Indien de sugar craving niet fysiologisch van aard is, dus indien het niet voortkomt uit een hongergevoel of een grote daling van de bloedsuikerspiegel, dan is het belangrijk om de externe factor te achterhalen. Het je zin in zoet uit gewoonte: na de maaltijd of voor TV…, heb je net reclame gezien of zag je iemand iets eten, liggen er zoetjes in de auto of is het emotioneel van aard. Ben je boos, droevig of net enorm enthousiast… Achterhalen van waar de drang naar zoet komt, is de eerste stap, vervolgt Michaël Sels. Vervolgens kan je kiezen op welke manier je de trigger zal beantwoorden. 

Hoe kies je een tussendoortje dat je echt deugd doet? Ontdek HIER de tips van Michaël Sels 

fris-ziltig-hartig-zoet

Orangettes

Ooooo, orangettes! Het is iets dat onze blogster Yasmine van @TartesYaya als kind niet altijd apprecieerde.

De combinatie fruit en chocolade is niet naar ieders smaak. Maar als je het eenmaal lekker vindt, is het niet meer te weerstaan. Yasmine ontwikkelde dit nieuwe recept van zelfgemaakte orangettes, zonder suiker toe te voegen. Heerlijk voor eigen gebruik of om af te geven als cadeautje.

INGREDIENTEN (+/- 200 g) 

  • 2 sinaasappels (115 g sinaasappelschil)  
  • 200 ml water 
  • 250 g 1:1 suikervervanger (of witte suiker) 
  • 150 g pure chocolade zonder toegevoegde suiker (lactosevrij als je lactose-intolerant bent)

Vind je dit recept heerlijk? Ontdek dan een ander recept van Yasmine !

BEREIDING 

  • Snijd de sinaasappels in vieren en haal het vruchtvlees eruit. Gebruik een lepel om het vruchtvlees eraf te schrapen. Laat het wit aan de schil zitten.  
  • Snijd de schillen overlangs in fijne reepjes van ongeveer 5 mm breed.  
  • Breng water aan de kook in een steelpannetje en kook de schillen 3 minuten in kokend water. Haal ze er vervolgens uit en leg ze in een kom koud water. Herhaal dit proces nog twee keer en ververs daarbij steeds de kom koud water.  
  • Weeg de suikervervanger af in het steelpannetje en giet er 200 ml water over. Breng aan de kook en roer er met een garde door. 
  • Wanneer de suikervervanger is opgelost (na 5 à 10 minuten) doe je er de sinaasappelschillen bij. Laat dit 30 minuten koken op een zacht vuur. 
  • Haal de schillen uit de siroop en laat ze uitlekken in een vergiet. 
  • Spreid de schillen uit over een bakplaat bedekt met bakpapier en droog ze in de oven op 60 °C gedurende 1 uur en 15 minuten. Keer ze halverwege om (controleer of ze droog aanvoelen).  
  • Hak de chocolade in stukjes en doe deze in een magnetronbestendig kommetje. Smelt de chocolade in de magnetron op laag wattage (600 W) met intervallen van 30 seconden. Roer na elke 30 seconden de chocolade om en ga zo door tot bijna alle chocolade gesmolten is. Blijf dan roeren tot ook het laatste beetje volledig wegsmelt.  
  • Dompel nu een voor een de sinaasappelschillen in de chocolade. Laat even uitlekken op een vork (terwijl je met de steel van de vork op een kommetje tikt om de overtollige chocolade eraf te laten druipen). Leg de orangettes met chocolade op een schotel bedekt met bakpapier.  
  • Bewaar in de koelkast voor het knapperigste effect.  

Praktisch

  • 40 minuten voorbereiding + 15 minuten afwerking 
  • Bakken : 75 minuten
  • Lactose- & glutenvrij

Benodigheden

  • Steelpan 
  • Bakplaat 
  • Bakpapier 
  • Garde 

Energiewaarde = 60 kcal per portie (+/- 20 g)

6.6 g minder suiker (t.o.v. de gesuikderde versie)

Download het recept hier!

Financiers met sinaasappel

Ontdek het nieuwe recept van foodie en diëtiste Simply Morane : financiers koekjes met sinaasappel, met zeste van sinaasappel en een lekker feestelijk tintje! Een must voor een lekker brunch of vieruurtje tussen Kerst en Nieuwjaar.

Lees meer

Flan van braambessen met frisse granité

Ben je op zoek naar een feestelijk nagerecht? Eentje om van te smullen dat toch ook goed is voor het lichaam? Charlotte Pots deelt haar lievelingsrecept met ons, een flan van braambessen met frisse granité, zonder toevoeging van suiker.

Dit recept is deaal voor een feestelijk moment. Liever 100% plantaardig? Dat kan, vervang dan de gelatineblaadjes door agar agar. 

INGREDIËNTEN (4 personen) 

Voor de flan 

  • 250 g braambessen    
  • 50 g zoetstof op basis van stevia
  • 100 ml water 
  • 100 g plantaardig alternatief voor yoghurt op basis van soja met vanillesmaak 
  • Sap van 1 citroen (+/- 45 ml) 
  • 12 g gelatineblaadjes 

Voor de granité 

  • 2 dl water 
  • 60 g zoetstof op basis van stevia
  • Sap van 1 citroen (+/- 45 ml) 
  • 50 g zuring

Lees ook hoe Charlotte van dagelijkse hypo’s en hypers naar stabiele bloedsuikerwaarden ging! 

BEREIDING 

Voor de flan 

  • Kook de braambessen met het water en de suiker en mix.  
  • Giet het mengsel door een zeef zodat je een gladde coulis bekomt.  
  • Voeg de geweekte gelatineblaadjes toe en meng goed door.  
  • Doe er het citroensap en het plantaardige alternatief voor yoghurt met vanillesmaak bij. Verdeel het mengsel over 4 glazen en laat 4 uur opstijven in de koelkast.  
  • Voeg enkele braambessen en een lepeltje yoghurt toe. Werk af met de granité en wat blaadjes klaverzuring.

Voor de granité 

  • Kook het water met de zoetstof op basis van stevia.  
  • Voeg het citroensap en de zuring toe en blend tot een gladde massa.  
  • Giet het mengsel door een zeef en vries in.  
  • Eens hard kan je er met een vork ijsschilfers van maken.   

Energiewaarde = 181 kcal per portie 

27,5 g minder suiker (t.o.v. de gesuikerde versie) 

Download het recept hier!

ADI: voor een veilig gebruik

De maximale hoeveelheid van een zoetstof die dagelijks in alle veiligheid kan worden geconsumeerd, wordt aangeduid met de ADI of Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Deze waarde varieert naargelang het type zoetstof en het lichaamsgewicht.

Lees meer

Kokosijsjes met braambessen

Een frisse frisco is hét zomerdessert bij uitstek. Op zoek naar een gezond recept met minder suikers dan de klassieke ijsjes uit de supermarkt? Diabeteslifestylecoach Charlotte Pots serveert je haar favoriete zomerijsje.

Lees meer

Ik heb diabetes: kan stevia mij helpen?

Bij diabetes type 2 kan het suikergehalte in het bloed onder controle gehouden worden door de suikerconsumptie te beperken. Ook laagcalorische zoetstoffen kunnen echter helpen. Uit een artikel uit Medical News Today blijkt dat dit zeker het geval is voor stevia.

Lees meer

Vragen over diabetes? Is een gezond gewicht een uitdaging? Of gewoon op zoek naar inspiratie om minder suiker te consumeren?